Am insa de obiectat asupra ambalajului. Formula "asasinate morale" din comunicatul sinodal e o stridenta retorica. Prea Sfintitul Vincentiu Ploiesteanu nu este Mariana Nicolesco sau o alta mare soprana de coloratura. Imi vine in minte rugamintea pate
Am insa de obiectat asupra ambalajului. Formula "asasinate morale" din comunicatul sinodal e o stridenta retorica. Prea Sfintitul Vincentiu Ploiesteanu nu este Mariana Nicolesco sau o alta mare soprana de coloratura. Imi vine in minte rugamintea patetica a unui personaj caragialian adresata unei cantarete: "Mai cu modestia, madama, ca dau tinti franci suplimentu'". De 15 ani imi racesc gura spunand ca Biserica noastra trebuie sa isi scrie o istorie a Sa, cu concursul istoricilor laici. Una in care sa se arate, pe langa martiriul si incercarile prin care a trecut clerul nostru, formele sale de rezistenta spirituala, complexe si nuantate, asemanatoare uneori cu abilitatile oamenilor de cultura laici: am schitat odata o paralela intre filosoful Constantin Noica si Patriarhul Justinian. Pentru ca in viata unui popor functioneaza adesea principiul vaselor comunicante.
Daca nu ar fi fost dat la iveala ticalosul capitol "Regimul comunist si cultele religioase" din Raportul Comisiei Tismaneanu, Prea Sfintitul Vincentiu si edecurile Patriarhiei ar fi dormit in continuare somn dulce. Pentru ca daca pagubitorul episod Vladimiresti ar fi fost analizat si explicat - iau un singur exemplu - de catre Biserica, istoricii cotrocenisti nu l-ar mai fi putut infatisa ca pe un act de "rezistenta" demn de aplaudat. Demersul Patriarhiei in privinta lamuririi trecutului recent al Bisericii noastre vine dupa ce o serie de istorici laici remarcabili, unii dintre ei foarte tineri, au publicat studii de referinta si au editat documente importante. Daca ar fi existat o preocupare constanta si coerenta din partea Patriarhiei pentru situatia Bisericii in timpul regimului comunist, indreptatirea "solutiei Anania", adoptata alaltaieri de Sf. Sinod, ar fi fost evidenta si nu mai era nevoie de retorica PS Vincentiu.
Ziarele de ieri si alaltaieri il lapideaza pe IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului. Eu imi voi ingadui sa intorc medalia si sa privesc si reversul. IPS Nicolae este un carturar rasat; o stim cu totii. Si este un ierarh pe gustul intelectualilor. Prin IPS Nicolae, Dumnezeu s-a gandit expres la floarea intelighentiei romanesti: nu uit evlavia cu care il intervieva mai an dl Horia Patapievici. Nu uit adulatia clerului greco-catolic, a ierarhiei unite pentru IPS Nicolae, care, urmand recomandarea paulina, "s-a facut tuturor toate". Nu uit cinstea cu care era primit si inconjurat IPS Nicolae la GDS... M-as fi asteptat din partea "celor 50" sa faca un memoriu de sprijin si pentru IPS Sa. Dupa cum m-as fi asteptat ca filosofii, scriitorii, artistii care umpleau Biserica Stavropoleos (colegii de la GDS) sa faca ceva si pentru parintele Iustin Marchis... Ingrata intelighentie mai avem!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.