Inca de ieri, pelerinii au venit sa se inchine si sa se roage la moastele Sfantului Cuvios Dimitrie, patronul spiritual al Capitalei, a carui zi este la 27 octombrie, dupa cea a Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, sarbatorit astazi.
Inca de ieri, pelerinii au venit sa se inchine si sa se roage la moastele Sfantului Cuvios Dimitrie, patronul spiritual al Capitalei, a carui zi este la 27 octombrie, dupa cea a Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, sarbatorit astazi. Ieri, la ora 9:0,0, moastele au fost scoase in procesiune din catedrala patriarhala si asezate in racla lor de pe espalanada.


SÃ…RBÃ…TOARE. O noutate a acestor zile de pelerinaj este grija sporita fata de pelerini. Astfel, Arhiepiscopia Bucurestilor si Asociatia Filantropica Dioaconia vor distribui oamenilor de la rand ceaiuri calde si sandvisuri. Slujba din ziua Cuviosului Dimitrie Basarabov, de sambata, se va oficia in interiorul catedralei, dar va putea fi urmarita si de cei de afara prin intermediul celor trei mari panouri asezate in jurul bisericii. Paza, protectia, ordinea si acordarea primului ajutor in cazuri de urgenta vor fi asigurate de echipaje ale politiei, jandarmeriei, pompierilor si salvarii. Comerciantii care dadeau o nota de dezordine si un plus de kitsch nu mai au voie anul acesta sa vanda nimic pe aleile care duc la moaste, ei gasindu-si locul in zona fantanilor. In spatiile comerciale amenajate pe aleea Mitropoliei se vand doar carti religioase si obiecte de cult realizate in atelierele episcopiilor sau editurilor cu profil religios. Moastele Sfantului Dimitrie vor ramane afara pana cand vor reusi toti pelerinii aflati la rand sa se inchine, in aceste zile fiind prezenti continuu preoti care citesc rugaciuni, acatiste si fac slujbe in cinstea Sfintilor sarbatoriti. Liturghiile si slujbele de seara cu priveghere vor avea un fast deosebit, la savarsirea lor participand mai multi ierarhi, in frunte cu Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel. Dupa Liturghia de sambata, vor fi sfintite si inaugurate studiourile postului de radio si ale celui de televiziune Trinitas, care vor emite din Palatul Patriarhal.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.