Pentru a preveni cresterea inflatiei, Rusia ingheata preturile la alimenteRusia va introduce controlul asupra preturilor de tip sovietic pentru unele alimente de baza intr-un efort de a preveni ca urcarile recente ale preturilor sa stirbeasca popular
Pentru a preveni cresterea inflatiei, Rusia ingheata preturile la alimenteRusia va introduce controlul asupra preturilor de tip sovietic pentru unele alimente de baza intr-un efort de a preveni ca urcarile recente ale preturilor sa stirbeasca popularitatea administratiei Putin inainte de alegerile parlamentare din decembrie, relateaza Financial Times.
Cei mai mare retaileri si producatori de alimente din tara au ajuns la un acord semnat, ieri, cu Guvernul rus pentru a ingheta preturile alimentelor la cele din data de 15 octombrie la anumite tipuri de paine, branza, lapte, oua si ulei vegetal pana la sfarsitul acestui an. Miscarea este ultimul semn ca preturile in crestere in agricultura devin probleme politice internationale. Marii retaileri au decis sa-si limiteze adaosul comerical pentru unele bunuri la 10%.
De asemenea, China a ajuns la un acord similar cu producatorii de alimente pentru a preveni cresterile preturilor. Egipt, Iordan, Bangladesh si Maroc au crescut ajutoarele de stat sau au redus tarifele de import pentru a cobori preturile interne. Ţarile dezvoltate nu sunt imune, grupuri de consumatori italieni au organizat un boicot luna trecuta impotriva cresterilor mari ale preturile la produsele fainoase.
Ministrul de Economie al Rusiei examineaza variantele de a creste la 10 procente tariful de export al graului din noiembrie sau la 30% pentru a mentine piata interna bine aprovizionata. Aceasta perspectiva a ridicat pretul graului cu 6% la Bursa de Marfuri din Chicago in ultima saptamana, oferindu-i Moscovei oportunitatea de a lupta impotriva preturilor mari la alimente si peste granitele sale.
Ministrul de Agricultura rus a declarat ca fixarea preturilor a fost un lucru voluntar. Dar oficiali din interiorul industriei spun ca se afla acum sub grele presiuni. "Ni s-a spus in termeni incerti ca trebuie sa inghetam preturile la anumite produse", a declarat o sursa anonima din industria de alimente din Rusia. "Toata lumea intelege ce are de gand Guvernul. Este o parte din campania lor electorala", a adaugat sursa.
Preturile la alimentele din Rusia au crescut gradual in septembrie, uleiul vegetal cu 13,5%, untul cu 9,4%, iar laptele cu 7,2% datorita cresterilor preturilor la agricultura la nivel global. Din cauza unei majoritati cu venituri mici a populatiei si a pensionarilor saraci, cresterile de preturi sunt printre putinii factori care scad popularitatea presedintelui rus Vladimir Putin.
Decizia presedintelui de a deveni seful Partidului Rusiei Unite a transformat alegerile parlamentare din 2 decembrie intr-un referendum al propriei sale popularitati.Inflatia ar putea ajunge la 10% pana la sfarsitul anuluiRusia a tinut la distanta inflatia in ultimii ani, dar cresterea preturilor la alimente va exceda tinta de inflatie a acestui an de 8 procente, iar cifrele finale ar putea atinge 10%. la nivel mondial, alimente au devenit mai scumpe din cauza cresterii cererii si schimbarii dietelor populatiei in tarile dezvoltate, inundatiilor din ce in ce mai frecvente, secetelor care au afectat sever recoltele si din cauza cresterii apetitului industriei bio pentru cereale.
Rusia, ca si alte tari, face fata unei competitii aditionale in lupta pentru inflatia alimentelor in timp ce pompeaza capital in sistemul financiar pentru a combate criza creditelor mondiala.
Dar, cum cotidianul Izvestia comenteaza, Moscova a "mai gasit solutia acestei probleme si in trecut", inghetarea preturilor la alimente isi trage radacinile din timpurile sovietice.
"Reactia autoritatilor ruse legata de recenta urcare a inflatiei a fost mai mult decat predictibila, decat cresterea preturilor care a declansat-o", a declarat Dresdner Kleinwort intr-o nota catre investitori.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.