Ancheta de presa publicata de Jurnalul National in urma cu mai bine de un an despre abuzurile primarului Aradului, Gheorghe Falca, a fost confirmata ieri prin rechizitoriul intocmit de procurorii DNA.

Gheorghe Falca, primar al municipiulu
Ancheta de presa publicata de Jurnalul National in urma cu mai bine de un an despre abuzurile primarului Aradului, Gheorghe Falca, a fost confirmata ieri prin rechizitoriul intocmit de procurorii DNA.

Gheorghe Falca, primar al municipiului Arad, a fost trimis ieri in judecata de procurorii anticoruptie, sub acuzatiile de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.


SCHIMB CU CANTEC. Potrivit comunicatului DNA, in cursul lunii martie 2005, primarul Falca "a primit de la inculpatii Demeter Francisc si Vasile Radu, reprezentantii SC ELECON PLUS SRL, un imobil mai valoros cu 111.550 euro decat apartamentul dat la schimb. Aceasta tranzactie s-a efectuat pentru ca, in schimb, primarul Falca Gheorghe sa-i favorizeze pe cei doi mituitori in obtinerea la un pret subevaluat a unui teren apartinand Consiliului Local Arad, situat in centrul orasului". Mai exact, Falca a primit de la cei doi o casa cu o suprafata de 242 mp in centrul municipiului Arad, dandu-le in schimb un apartament de bloc cu trei camere, proprietate personala, cu o suprafata de 90 mp, situat la etajul 9. Anchetatorii au stabilit ca, de fapt mituitorii nu au fost interesati de apartamentul dobandit, pe care l-au si vandut cu suma de 80.000 de euro dupa trei saptamani.


Adevaratul interes pentru care au dat mita Francisc Demeter si Vasile Radu era dobandirea unui teren situat in zona centrala a municipiului Arad, in suprafata de 52.434 mp, teren pe care fusese amplasata fosta fabrica SC Zahar SA Arad. Falca a si executat dorintele "binefacatorilor" sai. Conform DNA, incalcand legea, edilul "a constituit o comisie de negociere, special pentru atribuirea acestui teren si s-a numit presedinte al comisiei" (din care facea parte si Florica Popa, sef Serviciu administrare patrimoniu in cadrul Primariei Arad). Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilita la 838.944 euro, suma cu care firma ELECON PLUS a cumparat terenul de la Consiliul Local Arad. La doar o zi dupa incheierea tranzactiei, cei doi afaceristi-mituitori au vandut terenul la un pret mai mare de trei ori si jumatate, obtinand un "profit" de peste doua milioane de euro. Aceasta diferenta dintre pretul de achizitie de la stat si pretul de vanzare a terenului catre alta firma reprezinta prejudiciul in dauna Consiliului Local Arad si totodata avantaj patrimonial obtinut de cei doi mituitori.


SECHESTRU. In boxa acuzatilor vor comparea si cei doi afaceristi pentru dare de mita si complicitate la abuz in serviciu, precum si functionara Florica Popa, pentru abuz in serviciu, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave. Pentru recuperarea prejudiciului, au fost puse sub sechestru bunurile mobile si imobile ale celor patru inculpati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.