Roberta Anastase le-a transmis, miercuri, oficialilor europeni ca distinctia dintre limbile romana si moldoveneasca este "artificiala si reprezinta o consecinta a politicii sovietice", potrivit unui comunicat al grupului PD din PE. DEZBATERE. Eur
Roberta Anastase le-a transmis, miercuri, oficialilor europeni ca distinctia dintre limbile romana si moldoveneasca este "artificiala si reprezinta o consecinta a politicii sovietice", potrivit unui comunicat al grupului PD din PE. DEZBATERE. Europarlamentarul PD, a initiat, miercuri, o dezbatere in plenul PE despre facilitarea regimului vizelor europene pentru cetatenii Republicii Moldova si ai Georgiei. In acest context, ea a insistat asupra problemelor intervenite dupa semnarea unui acord pentru facilitarea vizelor intre Uniune si Republica Moldova in particular, referirea eronata la "limba moldoveneasca" in textul acestuia si refuzarea accesului unor reprezentanti ai autoritatilor locale din Romania pe teritoriul Republicii Moldova. "Limba romana este limba oficiala, recunoscuta la nivel european, iar distinctia dintre aceasta si limba moldoveneasca este artificiala si reprezinta o consecinta a politicii sovietice. Este imperativ ca UE sa intreprinda masuri cat mai rapide pentru eliminarea acestei confuzii si pentru protejarea si promovarea ferma a limbii romane", a explicat Roberta Anastase oficialilor europeni. DESCHIDERE.Mentionand decizia recenta a Consiliului UE, favorabila semnarii acordului respectiv cu Republica Moldova, Roberta Anastase a informat oficialii europeni in legatura cu incidentul intervenit la 12 octombrie la frontiera dintre Romania si Republica Moldova, cand delegatiilor oficiale din Romania li s-a refuzat accesul pe teritoriul moldovenesc. "Acest incident a intervenit imediat dupa luarea deciziei favorabile de facilitare a regimului vizelor, care presupune o politica de reciprocitate si deschidere catre UE din partea oficialilor moldoveni. Incidentul de la granita a dovedit insa lipsa de respect fata de cetatenii romani si europeni", a concluzionat Anastase, care a cerut UE sa examineze situatia si sa isi concretizeze pozitia in aceasta directie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.