Vizita fulger in Capitala nipona a ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, a avut un rezultat neasteptat, relateaza cotidianul rus Kommersant in editia de ieri, fiind insotita de "zvonuri persistente", referitoare la o solutie de compromis privin
Vizita fulger in Capitala nipona a ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, a avut un rezultat neasteptat, relateaza cotidianul rus Kommersant in editia de ieri, fiind insotita de "zvonuri persistente", referitoare la o solutie de compromis privind insulele Kurile. Desi, in cadrul discutiilor oficiale, partea nipona s-a aratat rezervata in privinta subiectului, la nivel neoficial, oficialii japonezi au avansat omologilor lor rusi o varianta extrem de indrazneata de solutionare a diferendului ruso-nipon privind Kurilele, propunand impartirea insulelor pe jumatate, detaliaza Kommersant. Daca este sa dam crezare surselor agentiei ITAR-TASS, adauga publicatia rusa, potrivit Hotnews, Japonia propune semnarea unui tratat de pace, urmarind sa ii revina obtinerea insulelor Shikotan si Habomai, precum si consemnarea in textul documentului a caracterului controversat al celor doua insule lasate Rusiei - Kunashir si Iturup. Aceleasi surse au precizat ca, deocamdata, este vorba de o "tatonare", ceea ce nu inseamna ca o oferta oficiala in acest sens va fi formulata prea curand. Ministerul Afacerilor Externe rus anunta, saptamana trecuta, ca Moscova doreste sa lichideze diferendul cu Tokyo privind insulele Kurile, ce impiedica semnarea unui tratat de pace intre Japonia si Rusia inca de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.