Sase saptamini la rind, BBC Prime ofera un serial despre trei mari exploratori ai Egiptului Antic. Regizorul filmului povesteste pentru Cotidianul aventura ultimei sale docudrame.

In fiecare duminica, de la ora 21.00, romanii pot urmari pe BBC Prime prezentarea unui serial in sase episoade despre Egiptul Antic, asa cum a fost el vazut de trei dintre cei mai fini cunoscatori ai acelei lumi: Howard Carter, Giovanni Belzoni si Jean-François Champollion. Phill Dolling, realizatorul serialului, este cistigator al mai multor premii si are experienta in mai multe genuri cinematografice. A realizat documentare despre psihologia evolutionista, cosmologie sau dependenta de droguri si a produs docudrame despre Ginghis Han, Hanibal si Howard Carter, omul care a descoperit mormintul lui Tutankhamon. In prezent, ocupa functia de executive producer la Departamentul de Stiinta si Istorie al BBC.

In ce tematica va simtiti cel mai confortabil?

Phill Dolling: Imi place cosmologia, am filmat eclipsa totala de Soare din 1999 in Regatul Unit.

Cum vedeti diferenta dintre documentar si docudrama?

Docudrama se refera la mari caractere, pe cind documentarele stiintifice presupun idei mari. Dar in docudrama ai nevoie si de un conflict cu care sa atragi audienta.

Ce trebuie sa stie un „laic" despre genurile filmului documentar?

Cel mai important lucru e sa poti spune o poveste cit mai clar si cit mai atractiv - chiar daca e numai pe hirtie - in afara de cazul in care ai o poveste atit de buna incit nu mai conteaza cum alegi unghiul de filmare sau cu ce obiectiv filmezi.

Cum vedeti documentarele peste 20 de ani?

Mult mai personale, mult mai editate, distribuite indeosebi online si pentru nise mult mai mici.

Care e filmul care v-a chinuit cel mai mult? De ce?

Acesta despre Egipt. A fost foarte dificil - orele erau lungi, caldura mare, anvergura enorma, iar complexitatea povestii, faptul ca ea aborda doua perioade diferite, a fost foarte provocator.

Cit la suta e talent, cit studiu si cit e sansa/conjunctura in cariera dumneavoastra?

Sansa iti ofera deseori oportunitati, dar numai talentul iti permite sa exploatezi majoritatea acestora. Iar studiul, pregatirea reprezinta temeiul succesului.

Ce ati recomanda unui tinar regizor roman care vrea sa faca film documentar?

Sa invete sa spuna o poveste. Daca nu, productiile lui vor plictisi de moarte lumea, indiferent cit de frumos ar fi filmate.

De cite ori ati vizitat Egiptul? Care e „romanta" dumneavoastra cu aceasta cultura?

Am fost de trei ori acolo ca turist inainte de a realiza filmul. E o lume fascinanta, iti taie respiratia, plus religia, care e atit de straina.

Ce v-a atras in mod deosebit la cultura egipteana?

Monumentele.

Ce e inedit in serialul pe care l-ati facut pentru cineva care cunoaste cit de cit Egiptul?

E povestea descoperirilor, povestea unor uriasi care au deschis lumii cultura egipteana. Carter, arheologul, Belzoni, exploratorul, si Champollion, geniul.

Cum arata telespectatorul ideal al acestui serial?

Cred ca aproape toata lumea, de orice virsta, va gusta acest serial.

Cit ati lucrat la el?

In jur de doi ani. Patru luni de filmari.

Un mic portret al celor trei granzi prezentati in serial?

Howard Carter - omul care a gasit locul de veci al lui Tutankhamon, Giovanni Belzoni, cel mai apropiat exemplu real de un „Indiana Jones, un extraordinar aventurier si explorator, si Jean-François Champollion, primul care a descifrat hieroglifele.

De ce sase episoade?

A fost lungimea potrivita pentru trei povesti de cite doua ore fiecare.

Mai e ceva major de descoperit in Egipt?

Sper ca da, dar n-am habar ce ar putea sa fie!

Ce le puteti spune romanilor ca sa se uite la serial?

Ca pot vedea un amestec de povesti fascinante, peisaje superbe, monumente magnifice si personaje cu un caracter extraordinar.

La ce filme va place sa va uitati?

La toate, de la „Harry Potter" la „David Lynch".