Memorandumul, prezentat deja Guvernului
Proiectul legislativ al MEF, in dezbatere la comisia de aparareAsa cum s-a vazut si la expozitia militara Expomil 2007, o parte din industria de aparare autohtona este in impas. Cauzele sunt multiple: pe d
Memorandumul, prezentat deja Guvernului
Proiectul legislativ al MEF, in dezbatere la comisia de aparareAsa cum s-a vazut si la expozitia militara Expomil 2007, o parte din industria de aparare autohtona este in impas. Cauzele sunt multiple: pe de o parte este vorba despre legislatia precara din domeniu, iar pe de alta din cauza privatizarilor incepute si neterminate sau a imposibilitatii de a privatiza anumite societati (pentru ca, nu-i asa, armamentul nu poate fi produs de o societate privata, ci de stat).
Şi pentru ca trebuie sa se ajunga la un acord, in concordanta cu cerintele Uniunii Europene si ale NATO, toate aceste teme au facut obiectul discutiilor purtate marti intre reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cei ai sindicatelor din industria de aparare si a conducerii CN Romarm.
In urma dezbaterilor, s-a cazut de acord asupra necesitatii modificarii cat mai urgente a legislatiei in domeniu, astfel incat societatile de profil sa devina competitive. "Exista interes pentru rezolvarea acestor probleme atat din partea AVAS, cat si a reprezentantilor din industria de armament. Se impune trecerea pe profit a anumitor societati din domeniu, asa cum ne cer UE si NATO, si acest lucru nu se poate face decat prin modificarea legislatiei actuale", ne-au informat surse din cadrul Autoritatii.
Potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), presedintele Autoritatii, Teodor Atanasiu, s-a intalnit cu liderii Federatiei sindicale Avram Iancu, ai Federatiei sindicale Unirea si ai sindicatelor Cugir, Plopeni, Carfil si Zarnesti, precum si cu reprezentantii conducerii Romarm.
In cadrul intalnirii a fost abordata problema cadrului legislativ in domeniul industriei de aparare din Romania, inclusiv Memorandumul AVAS prezentat in sedinta de Guvern din 4 octombrie 2007, pentru identificarea unor solutii de restructurare, reorganizare si privatizare a industriei de aparare. Participantii au convenit ca este nevoie de un nou cadru legislativ, care sa armonizeze prevederile legislatiei interne, sa corespunda cu cerintele legislatiei europene si sa respecte angajamentele asumate de Romania prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana.S-a cerut deja stingerea datoriilor prin conversie de actiuniComisia de aparare din Parlament a discutat recent un proiect de lege, initiat de Ministerul Economiei si Finantelor, privind modificarea legislatiei referitoare la industria de aparare din Romania. Un alt proiect, care n-a fost inca aprobat, a fost elaborat de AVAS la jumatatea acestui an si privea stingerea, prin conversie in actiuni, a creantelor bugetare asupra companiei Romarm si transferul titlurilor la AVAS.
Potrivit proiectului, urmau sa fie convertite in actiuni datoriile Romarm catre statul roman, prin Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), reprezentand sumele platite bancilor pentru imprumuturile companiei, penalitatile si majorarile aferente datoriilor urmand sa se anuleze.
Transferul actiunilor catre AVAS ar trebui sa se realizeze in termen de 20 de zile de la data efectuarii conversiei, iar sumele rezultate in urma vanzarii se vor distribui intre AVAS si titularii initiali ai actiunilor in mod proportional cu numarul titlurilor vandute, in 30 de zile de la data incasarii pretului.
In sprijinul initiativei sale, AVAS a invocat starea financiara precara a Romarm si a filialelor sale, precum si faptul ca intrarea in faliment a societatii va declansa probleme in procesul de restructurare si de pregatire a privatizarii.
Romarm a fost transferata la inceputul acestui an de la fostul Minister al Economiei in portofoliul AVAS, iar pentru o parte din filialele sale procedurile de insolventa au fost amanate, in februarie, pe o perioada de sase luni.
Cele 17 sucursale ale Romarm sunt Arsenal Resita SA, Automecanica Moreni, ICPSP SA, Metrom SA, Electromecanica Ploiesti, UM Sadu SA, Fabrica de arme, UM Cugir SA, UPS Dragomiresti SA, UM Mija SA, Carfil SA Brasov, UM Plopeni SA, Pirochim Victoria SA, UPS Fagaras SA, UM Tohan SA, UM Bucuresti SA si Capseea Clinceni SA.Discutii inca de la inceputul anuluiLa jumatatea lunii februarie, AVAS anunta ca va declansa actiuni de verificare a societatilor din industria de aparare si, in functie de situatiile constatate si de discutiile purtate cu sindicatele din domeniu, vor lua masurile ce se impun. Atunci, vicepresedintele AVAS, Constantin Botez, s-a intalnit cu reprezentantii conducerii Romarm si cu lideri de sindicat ai societatilor din industria de aparare, principalele probleme ridicate fiind lipsa unui dialog intre societate si sindicatele din industria de aparare, dar si situatia institutiilor care urmeaza sa intre intr-un proces de restructurare in vederea privatizarii.
In urma discutiilor s-a decis ca Romarm urmeaza sa prezinte AVAS un plan de restructurare care sa cuprinda programe de viabilizare a fabricilor din domeniu, astfel incat cele 17 sucursale ale sale sa devina societati de sine statatoare, iar pregatirea procesului de privatizare sa nu se mai faca prin Romarm.
Sindicatele din aparare au cerut Guvernului, in repetate randuri, sa faca o prioritate din strategia de restructurare a industriei de aparare.
Potrivit Mediafax, sindicalistii au solicitat desfiintarea Companiei Nationale Romarm. Ei au acuzat faptul ca cele 16 filiale din administrarea companiei au Consiliu de Administratie propriu, iar in lipsa unui program concret de restructurare si dezvoltare al companiei, filialele sunt in prag de insolventa si sunt pe cale de a fi inchise.
Sectorul apararii, care acoperea inainte de 1989 aproximativ 60 la suta din datoria tarii, este structural izolat in zone montane, unde nu s-a mai dezvoltat nicio alta activitate economica. Falimentarea acestui sector ar insemna ca si cei opt mii de oameni care lucreaza in prezent in domeniu ar ramane fara locuri de munca si fara posibilitatea unei alternative, apreciau sindicalistii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.