Temperaturile ne joaca feste. In ultimele zile am avut impresia ca iarna s-a instalat deja in Romania, lucru complet fals. Conform meteorologilor, anotimpul rece se lasa inca asteptat in tara noastra, specialistii dand asigurari ca iarna aceasta va f
Temperaturile ne joaca feste. In ultimele zile am avut impresia ca iarna s-a instalat deja in Romania, lucru complet fals. Conform meteorologilor, anotimpul rece se lasa inca asteptat in tara noastra, specialistii dand asigurari ca iarna aceasta va fi una blanda, normala din punct de vedere termic, dar bogata in zapada.


In cadrul Sesiunii Anuale de Comunicari Stiintifice, ce s-a desfasurat ieri la Administratia Nationala de Metrologie, ministrul Mediului, Attila Korodi, a anuntat ca luna decembrie va aduce cu siguranta zapada, cu precadere in sudul si in vestul tarii. De asemenea, tot atunci se vor inregistra si primele temperaturi negative. "Orice estimare prognostica se bazeaza pe cunoasterea situatiei existente sau a celei destul de recente si investigarea din punct de vedere termic si pluviometric. Perioada septembrie 2006-septembrie 2007 a scos in evidenta faptul ca mediile lunare au prezentat la temperaturi abateri pozitive in aproape tot acest interval. Exista si o mentiune, si anume ca abaterile au fost exceptionale in lunile ianuarie, februarie, martie, dar si mai, iunie, iulie 2007. In afara acestei situatii termice, in acest interval am avut precipitatii excedentare, cu mici exceptii. Dintre acestea a iesit in evidenta luna august 2007, una deosebit de ploioasa. Important de retinut este faptul ca prin precipitatiile care au udat Romania in august «s-a pus stop» fenomenului de seceta extrema din tara noastra. In conditiile in care estimarile pentru iarna si primavara ce vor veni merg spre o iarna blanda, desi putin mai rece ca cea a lui 2006 si cu precipitatii mai ales in vestul teritoriului romanesc, iar cele doua luni de primavara vor fi bogate in precipitatii in nordul si vestul tarii, vor avea ca efect continuarea diminuarii secetei la nivelul Romaniei", explica Ortansa Jude, cercetator stiintific din cadrul ANM.


PERSPECTIVÃ… METEO. Noiembrie. Luna aceasta va fi caracterizata de temperaturi medii ale anului ce vor fi apropiate de normal, 2-4 grade Celsius, in majoritatea regiunilor tarii. Exceptie vor face zonele sud-estice si vestice, unde se vor depasi mediile multianuale. Astfel, in aceste zone mercurul termometrelor va atinge si 10 grade Celsius, fiind temperaturi specifice unei toamne tarzii. De asemenea, cantitatile de precipitatii se vor situa in jurul normelor climatologice (40-60 l/mp) in majoritatea zonelor tarii. In vestul teritoriului national este posibil sa fie precipitatii peste mediile multianuale (60-80 l/mp), insa in estul tarii vor fi posibile valori deficitare ale ploilor (20-40 l/mp). O veste nu tocmai buna pentru iubitorii de zapada este ca in aceasta luna sansele de zapada sunt nule.


DECEMBRIE. Aceasta este inainte de toate luna care ne va aduce zapada in Romania, spun specialistii. Astfel vor fi ninsori cu precadere in sud-vestul tarii. De asemenea, tot in luna lui Mos Craciun se vor inregistra si primele temperaturi negative. Temperatura medie diurna se va putea situa peste valorile medii multianuale ale lunii , 0 si 6 grade Celsius, in majoritatea regiunilor tarii. Exceptie vor face regiunile din centrul si nordul tarii, acolo unde vor fi posibile valori normale, cuprinse intre - 2 si 0 grade Celsius. Vor fi precipitatii deficitare in jumatatea estica a tarii, iar in cea vestica precipitatiile vor fi normale.


IANUARIE. Anul 2008 incepe cu temperaturi maxime peste media normala. Astfel se vor inregistra maxime cuprinse intre - 2 si 6 grade Celsius pe aproape intreg teritoriul. Numai in nordul tarii temperaturile se pot incadra in limitele normale, - 4... - 2 grade Celsius. Cantitatile de precipitatii vor fi apropiate de mediile multianuale (20-40 l/mp), numai in vestul tarii acestea putandu-se situa peste valorile normale (40-60 l/mp).


FEBRUARIE. Va fi o luna mult mai calda decat in mod normal, astfel traditia privind gerurile din februarie nu va putea fi respectata. Astfel vor fi temperaturi ce vor urca pana la 6 grade Celsius. Insa in zonele din centrul si nordul tarii, temperaturile vor fi apropiate de mediile multianuale - 2 si 0 grade Celsius. In vestul tarii, cantitatile de precipitatii vor putea depasi valorile medii multianuale (40-60 l/mp).


MARTIE. Regimul termic va fi apropiat de cel normal, si anume 2 si 4 grade Celsius, in aproape toata tara, insa mai ridicat decat in mod obisnuit in sud-estul si local in vestul tarii. In aceste zone, mercurul termometrelor va atinge 8 grade Celsius. Cantitatile de precipitatii pot depasi valorile normale (40-60 l/mp) in aproape toate regiunile tarii, cu exceptia unor zone din sud-est, unde regimul pluviometric va fi normal (20-40 l/mp). De asemenea este posibil sa ninga cu precadere in nordul si vestul tarii.


APRILIE. Acum se poate afirma ca iarna a trecut, iar temperaturile vor fi in crestere, maximele se vor situa intre 10 si 12 grade in estul, sud-estul si vestul tarii. Cantitatile de precipitatii se pot incadra in limitele normale (40-60 l/mp), numai in sud-estul tarii vor fi posibile valori deficitare (20-40 l/mp).


RETROSPECTIVÃ…. Cu privire la anul 2007 se pot evidentia urmatoarele evenimente climatice extreme: iarna lui 2006-2007 este considerata de meteorologi cea mai calda din ultimii 100 de ani. Luna cea mai calduroasa a fost luna ianuarie 2007.
De asemenea, si vara lui 2007 a adus locuitorilor Romaniei zile de foc la propriu. In iulie 2007 au fost zece zile consecutive caniculare - fenomen asemanator intalnit la noi si in luna august a anului 1946, atunci cand au fost inregistrate 15 zile caniculare la Drobeta Turnu-Severin. Important este de mentionat si numarul de zile tropicale inregistrate in luna iunie 2007 la Bucuresti, si anume zece nopti in care mercurul termometrelor a inregistrat mai mult de 20 de grade Celsius. Un astfel de fenomen a mai fost intalnit in august 1929 la Sulina, atunci cand au fost 17 nopti tropicale. Totusi, statistic vorbind, anul 2007 este considerat un an iesit din tiparul normal, un an extrem de calduros.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.