Acum, cind toamna ne stapineste zilele, va vom oferi O vara la tara", un roman cald, scris de un excentric iubitor de carte...

Scriitorul de saptamina viitoare este retinut, in poate cea mai scurta definitie de dictionar, astfel: Joseph Lloyd Carr (1912-1994) a fost romancier englez, editor, profesor si excentric". Opera sa literara se rezuma la opt romane scurte. Cel mai cunoscut, dupa care s-a facut si un film, vi-l oferim noi sub titlul O vara la tara" si e povestea cuiva care merge intr-o localitate a Angliei profunde pentru a restaura o biserica. La cea mai scurta explicatie despre J. L. Carr am adaugat cea mai scurta povestire a romanului sau. Dar eu nu despre actiunea cartii vreau sa va vorbesc. O veti citi, sint convins, cu un mare interes, pentru ca e vorba despre o carte de atmosfera, despre o poveste simpla si cuceritoare, magnetica.

De fapt, vreau sa va spun ca acest autor ar fi trebuit, poate, sa deschida Colectia Cotidianul. Pentru ca el este, printre alte excentricitati ale vietii sale, un editor entuziast care s-a gindit la raspindirea cartilor mai mult, poate, decit la propria sa opera. Autor de harti si de dictionare, editor de literatura de masa, J. L. Carr a inventat o colectie de carti cu doua preturi. Unul pentru elevi, altul pentru publicul larg. Si a primit nenumarate scrisori de la cititori care-si prefaceau scrisul ca de copil pentru a obtine carti cu pret redus, cu pret pentru scolari.

J. L. Carr e un precursor al colectiilor de carti populare, cu un tiraj amplu. Acum, cind sintem in orizontul a doua milioane de carti din Colectia Cotidianul, il sarbatorim postum, prin aparitia de saptamina viitoare, pe cel care, scriitor, profesor si editor fiind, a avut excentricul gind ca trebuie sa raspindesti cartea ca pe o hrana fara de care lumea s-ar stinge.