Criza creditelor ar putea genera o recesiune globala
Ritmul de crestere se va mentine, dar la un nivel redus
Deprecierea dolarului poate provoca un val de neincredereDirectorul Fondului Monetar International, Rodrigo Rato, a avertizat ca re
Criza creditelor ar putea genera o recesiune globala
Ritmul de crestere se va mentine, dar la un nivel redus
Deprecierea dolarului poate provoca un val de neincredereDirectorul Fondului Monetar International, Rodrigo Rato, a avertizat ca recentul "cutremur" al pietelor de credit este posibil sa fi fost atat de puternic incat ar putea arunca economia globala in recesiune, punand capat unei perioade de cinci ani de crestere, relateaza Reuters, citat de Mediafax. "In ultimele luni, am fost martorii unui cutremur pe pietele de credit. Ca majoritatea cutremurelor, a reprezentat un eveniment indepartat pentru majoritatea oamenilor, ceva despre care citesc in ziare. Insa, exista in continuare riscul unei replici", a declarat Rodrigo Rato in fata reprezentantilor celor 185 de state membre ale institutiei financiare.
Rato, care va parasi aceasta functie in cursul lunii in curs, a declarat ca intreaga amploare a turbulentelor financiare, care au fost cauzate de problemele sectorului american al creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, nu poate fi cuantificata inca, insa este destul de mare pentru a ridica semne de intrebare.India si China sunt considerate o sursa de stabilitate"Cea mai importanta intrebare este daca economia globala se regaseste momentan intr-un punct de inflexiune", a adaugat directorul FMI. "Pana in acest moment, se pare ca ritmul de crestere se va mentine, chiar daca la un ritm mai redus fata de anii precedenti".
Directorul Fondului Monetar International, vorbind in incheierea intrunirii generale anuale a FMI si a Bancii Mondiale, a declarat ca problemele pietelor de credit au relevat slabiciuni ce trebuie rezolvate in infrastructura financiara globala si a mai subliniat ca state emergente precum India si China au devenit o sursa de stabilitate.
In opinia oficialului, recenta criza reprezinta o modalitate de relevare a faptului ca prosperitatea economica ar putea sa nu reziste pentru totdeauna, subliniind ca riscurile ce ameninta cresterea economica au sporit in ultimele luni.Economiile tarilor emergente ar fi cele mai afectateAlte crize financiare si reduceri ale preturilor la locuinte, care au inceput deja sa scada in Statele Unite ale Americii, ar putea duce la o criza de proportii globale. "In cazul aparitiei unei astfel de crize globale, alte riscuri vor capata implicit o amploare si mai mare", a mentionat acesta. Pana in acest moment, evolutia ratelor de schimb a fost ordonata si a respectat fundamentele economice, a adaugat Rato.
Directorul FMI a avertizat ca o depreciere substantiala a dolarului, care a atins luni un nivel negativ record fata de euro, ar putea provoca un val de neincredere fata de activele denominate in moneda americana. Exista si riscul de apreciere a altor monede, precum euro, care ar putea afecta perspectivele de crestere in alte regiuni, a adaugat Rato.
Acesta a mai avertizat asupra riscului ca economiile emergente, care se bazeaza pe finantari din strainatate pentru a sustine deficitele de cont curent majore, sa fie afectate de criza prin combinarea reducerii cererii pentru produsele proprii destinate exportului si inasprirea conditiilor de creditare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.