Banca da credite cu rate de pina la 70% din venitul net al clientului.

Raiffeisen Bank a primit, la sfirsitul saptaminii trecute, avizul BNR privind norma de creditare a populatiei si ofera posibilitatea indatorarii pina la 70% din veniturile nete, in functie de ratingul clientilor, a declarat pentru MEDIAFAX vicepresedintele de retail al bancii, Razvan Munteanu.

Raiffeisen aplica un grad de indatorare de pina la 70% si avans minim zero, in functie de client. „Avansul poate cobori pina la zero, in functie de tipul de produs si de categoria de rating in care se incadreaza clientul. De exemplu, nu se solicita avans pentru creditele de consum si creditele personale nenominalizate, garantate sau nu cu ipoteca. Pentru creditele garantate, cum sint cele auto si imobiliare, avansul poate fi zero pentru categoriile de clienti cu rating foarte bun", a explicat Razvan Munteanu.

Pentru o familie de trei persoane din mediul urban, banca ia in calcul cheltuieli minime lunare de 725 de lei.

In martie, BNR a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice.

BNR a validat pina acum normele pentru alte 11 banci, respectiv Alpha Bank, BRD-Groupe Societe Generale, Volksbank, BCR, Banca Transilvania, ATE Bank Romania, CEC, Bank Leumi Romania, Credit Europe Bank, Romanian International Bank si Egnatia Bank.