Haideti s-o recunoastem pe-aia dreapta: electoratul e (si el) gol!

Sa constati ca „imparatul" e gol nu mai e nici o scofala. Toti injura cu o voluptate neostoita clasa politica. Toti, inclusiv politicienii. „Imparatul" e primul care sa-si recunoasca goliciunea. Daca-i la moda, ce poti sa mai si faci? Deunazi, Sorin Oprescu declara ca prefera apelativul „domnul doctor" celui de „domnul senator", intr-atit e de scirbit de calitatea clasei politice. Nimeni insa nu indrazneste sa sufle un cuvintel critic la adresa electoratului. La urma urmei, de acolo vin voturile. De acolo vine „imparatia". A-i spune electoratului ca e gol reprezinta acum o crima de lezmaiestate.

Uite, o fac eu acum, asumindu-mi riscul de a fi injurat: electoratul e (si el) gol! Sau, ma rog, aproape gol, invelit cel mult intr-un navod, precum fata saracului din poveste - nici imbracata, nici dezbracata. Se voteaza dupa criterii aiuristice. Soarta unei echipe de fotbal poate inalta sau poate distruge un partid politic. Valurile simpatiei populare functioneaza dupa criterii abracadabrante. Veti spune ca asta e defectul inevitabil al oricarei democratii. Ca singura solutie ar fi intoarcerea la o forma sau alta de totalitarism. Ingaduiti-mi sa va contrazic. Solutii exista, dar sintem prea ipocriti pentru a le recunoaste, iar politicienii se inghesuie sa ne mingiie orgoliile de handicapati.

In secolul al XIX-lea, John Stuart Mill propunea citeva masuri pentru imbunatatirea „calitatii" votului. Unele dintre ele pareau, pe atunci, indecente (femeile sa aiba drept de vot). Altele vor parea astazi de-a dreptul „obraznice" - bunaoara propunerea ca toata lumea sa aiba dreptul la vot, dar voturile celor cu educatie sa conteze mai mult. Inainte de a va isteriza, va invit sa ascultati argumentul: Guizot a pus degetul pe rana cind a spus ca votul nu ar trebui sa reprezinte o „vointa", ci o „constiinta". Altminteri nu le-am interzice copiilor sau nebunilor acest drept - vointa au si ei. A-i acorda, sa zicem, doua voturi celui cu studii superioare nu inseamna decit a recunoaste ca, la scara numerelor mari, votul acestuia este mai „informat", mai in cunostinta de cauza si, deci, mai greu de manipulat. Atit si nimic mai mult. Nu e vorba de discriminare, ci de competenta.

De buna seama, detaliile se pot discuta. Important aici e principiul. Avem curajul, ca electorat, sa recunoastem ca, deocamdata, sintem obsceni?

Alin Fumurescu preda stiinte politice la Universitatea din Bloomington, Indiana.