Ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely , va propune saptamana viitoare Guvernului un proiect de ordonanta de urgenta pentru prelungirea pe o perioada de trei ani a contractelor de inchiriere semnate de persoanele care trebuie
   Ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely , va propune saptamana viitoare Guvernului un proiect de ordonanta de urgenta pentru prelungirea pe o perioada de trei ani a contractelor de inchiriere semnate de persoanele care trebuie evacuate din casele nationalizate, urmand ca intre timp primariile sa gaseasca solutiile necesare. "Acest lucru insa nu solutioneaza problema decat pe jumatate", spune deputatul PC Ioan Tundrea, liderul Departamentului pentru pensionari din cadrul Partidului Conservator. "O buna parte a persoanelor care stau acum in case nationalizate ce vor fi retrocedate proprietarilor de drept sunt oameni varstnici, care nu au posibilitatea de a-si cumpara o locuinta nici peste trei ani. Pentru acestia, PC solicita urgentarea inceperii constructiei de locuinte, utilizand banii care exista prin lege in Trezoreria statului, cei 2% din fondurile obtinute din privatizari din 2001 si pana acum", a mai spus vicepresedintele conservator. Proiectul anuntat de Borbely nu este altceva decat preluarea unei propuneri legislative a Partidului Conservator, care, dupa ce a trenat aproape un an in Parlament, a fost respinsa definitiv acum doua saptamani de Camera Deputatilor, din cauza voturilor impotriva ale     PNL, PD si UDMR. Surprinzator este ca atunci Guvernul, printr-un punct de vedere transmis Parlamentului, nu a sustinut adoptarea proiectului PC, unul din motive fiind ca reprezinta o abatere grava de la principiul constitutional al garantarii si ocrotirii proprietatii private. Pe de alta parte, anuntul lui Borbely vine dupa mai multe demersuri prin care conservatorii au atras atentia si au insistat pentru rezolvarea problemei chiriasilor evacuati din casele nationalizate. Conservatorii au tras un prim semnal de alarma imediat dupa votul de respingere din Camera Deputatilor a proiectului PC, aratand ca situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat nu exista preocupare din partea autoritatilor pentru a le asigura acestor oameni locuinte, desi e prevazut in acest sens un fond special din privatizari.      SCRISOARE. La 12 octombrie, liderul PC, Dan Voiculescu, i-a trimis o scrisoare deschisa premierului Tariceanu, in care il anunta ca partidul sau il va actiona in judecata pe Borbely. Ministrul era acuzat de PC ca "a neglijat respectarea si aplicarea Legii 10/2001", care prevede alocarea a 2% din fondurile realizate din privatizari catre constructia de locuinte pentru chiriasii evacuati din imobilele retrocedate. Dan Voiculescu i-a solicitat de asemenea premierului ca, in prima sedinta de Guvern, sa reglementeze printr-o ordonanta de urgenta prevederile din proiectul de lege al PC. Aceeasi solicitare a fost transmisa Guvernului saptamana trecuta, prin intermediul unei scrisori inaintate de pensionarii, chiriasii din casele nationalizate si membrii PC participanti la un miting in fata Palatului Victoria, unde au cerut Guvernului sa rezolve problema celor care au fost sau urmeaza sa fie evacuati din casele nationalizate.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.