Candidatul democrat la alegerile prezidentiale americane, Hillary Clinton, l-a acuzat pe presedintele George W. Bush, intr-un interviu publicat marti, de "acaparare a puterii", precizand ca ea va renunta la o serie de prerogative daca va fi aleasa in
Candidatul democrat la alegerile prezidentiale americane, Hillary Clinton, l-a acuzat pe presedintele George W. Bush, intr-un interviu publicat marti, de "acaparare a puterii", precizand ca ea va renunta la o serie de prerogative daca va fi aleasa in fruntea statului, relateaza Reuters. ACUZE. Clinton nu a precizat ce prerogative si-a asumat Bush sau la ce privilegii ar renunta daca ar ajunge la Casa Alba, in interviul publicat de cotidianului britanic The Guardian. Bush, in cursul lunilor care au urmat atentatelor din septembrie 2001, a autorizat in secret Agentia de Securitate Nationala (NSA) sa monitorizeze apelurile telefonice si mesajele electronice de pe teritoriul american si cele ale suspectilor de terorism din strainatate. Programul de interceptare a fost plasat sub control judecatoresc la inceputul acestui an iar in luna august Congresul american a extins temporar dreptul administratiei de a intercepta convorbirile externe ale unui cetatean american timp de sase luni fara a dispune de un mandat. Dispozitia expira in februarie iar multi congresmeni sunt reticenti fata de dorinta presedintelui de a extinde aceste prerogative pe termen nelimitat. BUBA GUANTANAMO. Democratii au criticat, de asemenea, refuzul administratiei Bush de a inchide centrul de detentie de la baza Guantanamo din Cuba unde sunt incarcerati suspecti de terorism. "Ei bine, cred ca este clar ca administratia Bush-Cheney a mers mult mai departe decat orice alta administratie si este un proces de durata", a declarat ea. "Au recurs la multe actiuni care au depasit limita atributiilor acordate de Congres sau inerente Constitutiei", a adaugat aceasta. Ea a precizat ca, in cazul in care va castiga alegerile din noiembrie 2008, va reevalua aceste prerogative cu intentia de a transfera o parte dintre ele. "Absolut", a declarat ea. "Acest fapt va face obiectul unei parti din analiza pe care o voi intreprinde cand voi ajunge la Casa Alba si intentionez sa fac asa ceva", a subliniat Clinton.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.