Cintaretii de muzica populara au stat mai sus in topul „Zece pentru Romania" decit interpretii pop sau rock.Stefan Banica Junior a primit
mai putine voturi decit Irina Loghin Irina Loghin, Maria Ciobanu, Fuego, Stefan Banica junior si Monica Anghel au condus topul celor mai apreciati interpreti vocali in 2005, rezultat in urma cercetarii „Zece pentru Romania". Au urmat, in ordine, Angela Similea, Andra, Luminita Anghel, Marcel Pavel si Dan Bittman. „Descoperim doua Romanii - una traditionala, cu muzica populara, saraca si fara multa educatie, si alta urbana, cu muzica moderna, instarita si educata", comenteaza clasamentul producatorii Realitatea TV, in volumul „Zece pentru Romania", publicat acum doi ani. Irina Loghin si Maria Ciobanu au fost alese de batrinii de la sate, diferenta stind doar in geografie: moldovenii au votat cu fosta deputata PRM, iar oltenii cu Ciobanu. Andra, in schimb, a fost apreciata de tinerii din marile orase, iar la mijloc de drumuri demografice, Angela Similea a fost numita printre preferintele romanilor intre 45 si 60 de ani, din orasele mici de provincie si cu educatie medie.

Criticii acestui demers au aratat cu degetul inspre numele din top si conglomeratul de stiluri pe care il reprezinta. „Includerea tuturor genurilor muzicale se justifica prin nevoia de simplitate a acestuia si prin obiectivul de determinare a artistului cel mai iubit de romani, indiferent de stilul abordat", s-au aparat realizatorii in cartea din 2005.

In 2006, categoria cintaretilor a lipsit din cadrul proiectului, realizatorii mizind in acel an pe breslele medicilor, avocatilor, istoricilor sau arhitectilor. Daca cei doi ani care au trecut intre timp au schimbat in vreun fel preferintele muzicale, acut traditionale, ale autohtonilor, se va discuta duminica, in direct, de la ora 15.30, pe Realitatea TV. Mihai Tatulici, invitatii sai, juriul format din Adriana Saftoiu, Alexandru Darie, Mircea Kivu si Aurora Liiceanu si jurnalistii invitati in platou vor comenta noile gusturi ale romanilor si vedetele care le reprezinta.

Despre site-urile artistilor romani, pe www.cotidianul.ro/select