Traian Basescu a semnat decretul pentru convocarea Referendumului in aceeasi zi cu scrutinul europarlamentar. La cateva minute dupa ce Delegatia Permanenta a PNL a anuntat asumarea raspunderii Guvernului pentru Legea votului uninominal, Traian Basesc
Traian Basescu a semnat decretul pentru convocarea Referendumului in aceeasi zi cu scrutinul europarlamentar. La cateva minute dupa ce Delegatia Permanenta a PNL a anuntat asumarea raspunderii Guvernului pentru Legea votului uninominal, Traian Basescu a declarat ca va convoca totusi un Referendum. Legea a intrat deja in procedurile parlamentare. Mai mult, Guvernul a anuntat ca-si va asuma raspunderea pentru o lege a votului uninominal. Asta inseamna ca am putea avea o lege a votului uninominal in mai putin de doua saptamani.


Anuntul facut de Traian Basescu da pe fata ceea ce multi au dibuit a ascunde campania lui Traian Basescu. Presedintele nu se da de ceasul mortii sa fie introdus votul uninominal. Telul ascuns al domniei sale e altul. Si anume sa convoace un Referendum o data cu europarlamentarele pentru a inlesni PD victoria la scrutin. Acest tel a fost intuit de celelalte partide politice din Romania. Drept urmare, pentru a contracara planul diabolic prezidential, Parlamentul s-a grabit sa ia in dezbatere Legea votului uninominal, iar PNL a decis ca Guvernul sa-si asume raspunderea in Parlament.


Intuitia adversarilor PD la scrutinul europarlamentar n-a mers insa in profunzime. Pentru ca liderii acestor partide, dar si analistii cat de cat independenti au vazut in Referendum un truc al lui Traian Basescu pentru a putea participa la campania PD fara a fi acuzat de incalcarea Constitutiei. Participarea la lansarea campaniei electorale a PD de luni, 22 octombrie 2007, care nu s-a marginit la simpla prezenta, ci a atins si un discurs de chibit electoral, a dovedit ca Traian Basescu nu e omul in stare sa doarma prost de grija Constitutiei. Intregul sau mandat de pana acum a aratat ca statul de drept e pentru domnia sa asemenea unei girafe pentru taranul din anecdota. Asadar, presedintele vrea sa convoace Referendumul dintr-un alt motiv decat cel de a se implica in campania PD evitand acuzatiile de incalcare a Constitutiei. E vorba de orientarea pe care vrea s-o dea intregii campanii pentru europarlamentare, suprapunand-o celei pentru Referendum.


Desfasurata doar pentru scrutinul europarlamentar, campania s-ar concentra pe dezbaterea raporturilor Romaniei cu Uniunea Europeana. Iar argumentele partidelor s-ar referi in principal la forta candidatilor lor de a reprezenta in Parlamentul European interesele tarii. La acest capitol sunt net avantajate doua partide: PNL si PSD. PNL, pentru ca si-a axat intreaga campanie pe temele europene, incercand sa convinga electoratul ca personalitati precum Renate Weber si Daniel Daianu ar fi demni reprezentanti in Parlamentul European. PSD, pentru ca, desi n-a abordat temele europene, are o lista de candidati care sunt perceputi ca fiind in stare sa faca fata la Bruxelles.


PD, in schimb, sta catastrofal. Lista acestui partid e alcatuita din niste neica-nimeni. Formatiunea n-a vrut sa-l sacrifice pe nici unul din greii sai. Dar, chiar daca ar fi vrut, PD n-ar fi gasit personalitati, deoarece traiul pe spatele lui Traian Basescu a dat acestui partid note de parazit. N-are o politica proprie, n-are personalitati. Nici n-ar putea fi altfel, o data ce PD e o simpla oglinjoara in care se priveste in fiecare dimineata Traian Basescu, pentru ca a constatat ca e atat de exceptional incat s-a trezit din somn proaspat barbierit de un brici care a lucrat in visele sale. In aceste conditii, s-a pus problema unei manevre prin care campania electorala pentru europene sa fie deturnata spre teme de politica interna: coruptie, innoirea clasei politice, sistemul ticalosit. Convocarea unui Referendum pentru uninominale o data cu alegerile europarlamentare constituie aceasta manevra. Sub pretextul pledoariei pentru votul uninominal, PD si PLD vor bate campii pe tema coruptiei, a proastei guvernari, a slabiciunilor clasei politice prezente. Prin deturnarea campaniei pentru europarlamentare in favoarea campaniei pentru votul uninominal, PD si PLD isi realizeaza cateva scopuri:1) Iau PNL si PSD, dar mai ales, PNL, atuurile reprezentate de candidatii cu profil european.

2) Trag presul de sub picioarele liberalilor, care si-au concentrat intreaga campanie pe temele europene si, in plus, sunt vulnerabili la temele de politica interna.

3) Dau candidatilor PD si PLD posibilitatea de a da din gura in chestiuni la care sunt imbatabili: denuntarea guvernului Tariceanu.


Mult mai important, deturnarea campaniei ii ofera lui Traian Basescu temelia unui jupan eficient prin implicarea anticonstitutionala in campania electorala. Ce s-ar intampla daca n-ar fi campania pentru Referendum? Traian Basescu s-ar implica inutil in batalie alaturi de PD. Interventiile sale publice s-ar rezuma la lozinci searbede gen: "Votati candidatii PD!". In plus, afisarea ca un chibit ar risca sa duca la o reactie inversa a electoratului. Implicarea in campanie sub forma implicarii in batalia pentru votul uninominal i-ar da posibilitatea sa sprijine PD si PLD atacand virulent PSD si PNL pe teme de politica interna. Un lucru la care presedintele se pricepe.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.