Presedintele celei mai mari banci romanesti si-a dat ieri demisia. Va fi inlocuit cu un austriac.

Presedintele BCR, Nicolae Danila (foto), a demisionat din functia pe care o detine din 2000 si va parasi banca pe 1 decembrie, in urma unei „intelegeri reciproce" cu actionarul majoritar al BCR, banca austriaca Erste Bank, a informat institutia romaneasca de credit intr-un comunicat. Danila va fi inlocuit, la conducerea celei mai mari banci din Romania, de Manfred Wimmer, cel care a condus echipa de austrieci ce a cumparat BCR si care e, acum, vicepresedinte si membru al Comitetului Executiv al BCR, responsabil cu integrarea bancii romanesti in grupul Erste. Danila nu va lucra in nici o alta companie din grupul Erste.

In alt comunicat, banca austriaca ii multumeste lui Danila pentru „contributia cruciala pe care a adus-o la rezultatele financiare solide ale BCR" si ii respecta decizia, „al carei moment l-am agreat impreuna". Asadar, Erste confirma ca Danila a plecat nu pentru ca austriecii n-ar fi fost multumiti de prestatia sa.

Austriecii au pus pe tapet plecarea romanului chiar dupa ce au cistigat banca romaneasca, potrivit unor surse din piata bancara. „Dupa privatizare, conducerea Erste s-a intilnit cu conducerea BCR, ca sa vada unde se potriveste viziunea romaneasca cu cea austriaca, iar viziunile nu au coincis in anumite puncte", ne-au spus sursele noastre. „Danila a facut un contract cu Erste, ca toti angajatii, dar, in acest an, cind toata lumea a semnat prelungirea contractului pina in 2010, Danila nu si-a prelungit contractul", ne-au precizat sursele noastre. Potrivit acestora, demisia de ieri, stabilita mai de mult in urma unei intelegeri mutuale intre austrieci si roman, a fost tinuta secreta pentru ca „asa se procedeaza". In plus, austriecii i-au oferit un supliment financiar, pe care Danila il primeste dupa demisie. Fostul presedinte al BCR ar urma sa lucreze la BNR, in functia de consilier al guvernatorului Mugur Isarescu, potrivit unor zvonuri care circulau ieri. Danila nu a putut fi insa contactat pentru a comenta aspectele demisiei sale, iar Adrian Vasilescu, consilierul lui Isarescu, a refuzat sa comenteze informatia.

Portretul lui Danila Nicolae Danila are 56 de ani si a absolvit Academia de Stiinte Economice din Bucuresti in 1974. Incepind cu 1976 a lucrat la sucursala romaneasca a unei banci americane, a facut cursuri bancare la Paris si a beneficiat de stagii de specializare la New York, Viena, Londra si la Berlin. In 1998 este numit consilier special al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, iar in anul urmator a fost administrator special al Bancorex. Dupa fuziunea Bancorex-BCR, Danila a devenit prim-vicepresedinte al BCR si, din 2000, presedinte.