Desi costa 57 de euro, actiunea Transgaz are un PER de 13,1 in momentul Ofertei Publice Initiale.In Romania, transportul de gaz este oricum
o afacere din ce in ce mai buna Chiar daca, la prima vedere, pretul de 57 de euro pe o actiune Transgaz pare unul mare, din punctul de vedere al rentabilitatii viitoare a investitiei afacerea este foarte buna. Si asta pentru ca indicele PER al actiunii Transgaz este in acest caz de 13,1. In comparatie, PER-ul mediu la companiile de utilitati de pe bursa din SUA este de 16,43, iar cel al companiilor listate pe pietele din Europa de Vest, de 20,02. „Cumpararea de actiuni Transgaz in cazul Ofertei Publice Initiale (IPO), ce va avea loc in noiembrie, este o afacere foarte buna. Asa ca ma astept la suprasubscriere", spune Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. Nivelul de subscriere la ultimele doua IPO de la BVB a fost de 360% la Transelectrica (PER-ul actiunii a fost de 12) si de 1.647% la Alumil (PER-ul actiunii a fost de 14). Pe piata de capital, atunci cind se compara actiunile a doua societati, analistii folosesc acest indice numit PER. Si asta pentru ca in acest caz afirmatia legata de pret este irelevanta. Faptul ca o actiune valoreaza un leu, iar alta 10 lei nu ne spune nimic. Indicele PER aduce actiunile la un numitor comun si din acest motiv este foarte folosit.

Indicele PER vine de la "Price/Earnings Ratio", care exprima in fapt si modul de calcul. PER se calculeaza ca un raport intre pretul unei actiuni la bursa si profitul pe actiune inregistrat de emitentul actiunilor respective (emitent = companie).

Cu alte cuvinte, indicele PER (sau P/E) exprima durata de recuperare a unei investitii intr-o actiune (pretul platit pe actiune) din profiturile obtinute de emitent (EPS); desigur, valoarea teoretica, pentru ca nu toate profiturile unei firme se distribuie actionarilor. Cu cit indicele PER este mai mic (iar perioada de recuperare este mai redusa), cu atit este mai bine pentru intreprinzatori.

Investitorii de pe piata de capital si numai cei care vor sa faca o afacere buna pot subscrie la Oferta Publica Initiala a companiei Transgaz Medias, prin care vor fi oferite la vinzare 10% dintre actiunile sale la echivalentul in lei a 57 de euro pe actiune, potrivit hotaririi AGA din 17 octombrie. Valoarea nominala actuala a unei actiuni Transgaz este de 10 lei (circa 3 euro - n.r.). In primul semestru al anului, compania nationala de transport al gazelor naturale a avut un profit de 42 de milioane de euro.

Actiunea Transgaz va deveni, o data cu listarea companiei la BVB, cea mai scumpa de pe piata de capital (categoriile I si a II-a). Din aceasta cauza, mai mult ca sigur ca nu se vor tranzactiona pe piata regular (piata principala a bursei) pachete de 100 de actiuni. "Blocul normal de actiuni ce poate fi tranzactionat pe piata principala este de 100 de actiuni. Dar cum Transgaz este o actiune scumpa, vom lua in calcul ca acest bloc sa fie format din 10 actiuni sau chiar din una", ne anunta Stere Farmache, directorul BVB. In prezent, pe piata de capital exista o singura companie la care blocul de tranzactionare este format doar dintr-o actiune: Petrolexportimport Bucuresti. Pretul in piata al acestei actiuni este de 96 de lei, deci practic va fi de cel putin doua ori mai ieftina decit actiunea Transgaz.