Agentiile de presa straine notau insa ca nu este clar daca convoaiele militare au fost trimise pentru a sutine trupele turce de la granita, care incearca sa previna atacurile insurgentilor kurzi pe teritoriul Turciei sau daca Ankara se pregateste mas
Agentiile de presa straine notau insa ca nu este clar daca convoaiele militare au fost trimise pentru a sutine trupele turce de la granita, care incearca sa previna atacurile insurgentilor kurzi pe teritoriul Turciei sau daca Ankara se pregateste masiv pentru o posibila interventie militara dincolo de granite, in nordul Irakului. Desi, in urma cu patru zile, Parlamentul de la Ankara a dat unda verde Guvernului pentru o incursiune militara in nordul Irakului, in vederea anihilarii bazelor insurgentilor Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK), ministrul de Externe al Turciei a declarat ieri ca tara sa va continua eforturile diplomatice, inainte de a recurge la forta si a-si trimite soldatii dincolo de granite. Ambuscadele recente ale insurgentilor PKK au amplificat insa mania opiniei publice din Turcia. In toata tara au avut loc duminica mai multe manifestatii in care s-a cerut o replica militara imediata impotriva bazelor insurgentilor PKK din Irak, iar la Istanbul oamenii au adresat Guvernului de la Ankara invitatia de a demisiona. Pentru a dezamorsa actuala criza, premierul turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a conversat, telefonic, cu secretarul american de Stat Condoleezza Rice, i-a transmis acesteia ca tara sa asteapta "pasi rapizi din partea SUA" pentru suprimarea insurgentilor kurzi. Oficialul american a solicitat Ankarei un "ragaz de cateva zile". Tot ieri, presedintele irakian Jalal Talabani a afirmat, citat de Reuters, ca insurgentii kurzi care lupta impotriva trupelor turce in apropierea granitei irakiene isi vor inceta toate actiunile luni seara. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.