O carte publicata recent in Marea Britanie dezvaluie noi episoade din certurile celor doi politicieni.Certurile dintre Blair (foto)
si Brown, din nou in
centrul atentiei Aspecte inedite ale conflictelor frecvente dintre fostul premier Tony Blair si actualul sef al guvernului, Gordon Brown, sint dezvaluite intr-o carte publicata de curind in Marea Britanie. Potrivit operei, Blair se temea de „partea intunecata" a adversarului sau politic pe care l-a acuzat adesea de „paranoia". In plus, volumul prezinta relatia tensionata si pe alocuri chiar brutala dintre fostul prim-ministru de la Londra si un aliat apropiat al lui Gordon Brown - Ed Balls (ex-consilier al Trezoreriei si actual ministru al Educatiei). Conform cartii citate, Balls il considera pe Blair „un imbecil" si facea tot posibilul ca sa-l inlature de la putere. Cei doi au avut mai multe discutii anul trecut, in care s-a abordat problema plecarii lui Tony Blair din fruntea guvernului. Premierul de atunci a declarat ca intrevederile cu Balls erau „nepoliticoase" si il faceau sa se simta „ca o sotie terorizata si agresata". Potrivit aceluiasi volum, in mai 2006, Ed Balls i-a cerut lui Gordon Brown sa profite de un interviu acordat BBC, ca sa formeze o opozitie puternica fata de Blair in interiorul Partidului Laburist. Ideea i-a venit dupa ce formatiunea politica a obtinut rezultate dezastruoase la alegerile locale. Cind Gordon Brown a respins propunerea sa, Ed Balls si-a pierdut cumpatul si a strigat dupa el: „Ai facut totul praf!".

Controversata carte a fost scrisa de celebrul biograf Anthony Seldon si a fost intitulata sugestiv „Balier nelimitat". Autorul a intervievat, pentru aceasta opera, mai multi apropiati de-ai lui Tony Blair, insa vocile din tabara lui Brown sint destul de putine. Din acest motiv, sustinatorii actualului prim-ministru ii acuza pe adeptii lui Tony Blair ca incearca sa discrediteze administratia prezenta. Analistii spun ca aparitia cartii pe piata ar putea adinci si mai mult prapastia dintre Blair si Brown, si ar putea accentua divizarea din interiorul Partidului Laburist.