Situatia incordata de pe pietele financiare internationale, unde euro atinge noi maxime fata de dolar, pretul petrolului urca la noi recorduri, bursele trec pe "rosu" iar cotatiile aurului cresc la valori care nu au mai fost atinse de 28 de ani, repr
Situatia incordata de pe pietele financiare internationale, unde euro atinge noi maxime fata de dolar, pretul petrolului urca la noi recorduri, bursele trec pe "rosu" iar cotatiile aurului cresc la valori care nu au mai fost atinse de 28 de ani, reprezinta atat pentru speculatori cat si pentru fondurile de hedging aflate pe pietele emergente un impuls sa isi lichideze pozitiile si sa caute plasamente mai sigure.
Pe acest fond, cursul mediu al euro a urcat ieri de la 3,3618 lei, la sfarsitul saptamanii trecute, la 3,3995 lei, nivel care nu a mai fost atins din 21 septembrie. "Piata a fost foarte incordata, cu o volatilitate ridicate si volume mari de tranzactionare, observa un dealer bancar. Daca miscarile negative de pe pietele internationale se vor mentine, aversiunea fata de risc va continua sa fie una ridicata. Dovada sta aprecierea monedei nipone fata de cea europeana, paritatea dintre cele doua coborand de la 166 la 160,50 yeni, dupa ce speculatorii 'carry trade>> au inceput sa isi lichideze rapid pozitiile pe piata asiatica". Piata valutara s-a deschis direct in crestere, in primele ore urcand pana la 3,3950 lei, fata de 3,3750 la inchiderea de vineri.
Presiunea pe leu a incetat in momentul in care a fost atins un maxim de 3,4050 lei, dupa ora 16:00 tranzactiile realizandu-se la 3,39 - 3,40 lei. Pe crestere s-a aflat si dolarul, care a urcat de la 2,3540 lei, vinerea trecuta, la 2,3804 lei.
Pietele financiare internationale au fost deosebit de volatile. Dupa atingerea unui nou record de catre euro, 1,4347 dolari, au urmat din partea speculatorilor marcarile de profit, euro coborand in doar cateva ore pana la 1,4138 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.