Presedintele Traian Basescu a sustinut ieri ca va convoca referendum pe votul uninominal in ciuda faptului ca liberalii au anuntat, tot ieri, ca Guvernul Tariceanu isi va asuma raspunderea in aceasta problema. "Va asigur ca va fi referendum", a afirm
Presedintele Traian Basescu a sustinut ieri ca va convoca referendum pe votul uninominal in ciuda faptului ca liberalii au anuntat, tot ieri, ca Guvernul Tariceanu isi va asuma raspunderea in aceasta problema. "Va asigur ca va fi referendum", a afirmat sec Basescu, la Consiliul National de Coordonare al PD, in aplauzele democratilor. De partea cealalta a baricadei, majoritatea partidelor parlamentare critica initiativa prezidentiala pe care o catalogheaza lipsita de sens, in conditiile asumarii raspunderii guvernamentale.
Cabinetul Tariceanu isi asuma raspunderea
Biroul Politic Central al PNL a decis ieri ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe legea privind introducerea votului uninominal, a declarat vicepresedintele liberal Crin Antonescu, mentionand ca majoritatea covarsitoare a populatiei doreste o schimbare a sistemului electoral. "Biroul Politic Central a luat in discutie varianta asumarii raspunderii pe votul uninominal si, la final, a hotarat ca Guvernul sa asume raspunderea pentru uninominal", a specificat Antonescu, subliniind: "PNL s-a pronuntat pentru uninominal de multa vreme si, de asemenea, alaturi de Pro Democratia, a sustinut un proiect de lege care este cel mai eficace si cel mai potrivit". Liderul liberal a sustinut ca, in conditiile in care si din cauza dificultatii procedurilor parlamentare si a jocurilor politicianiste, "problema uninominalului" nu s-a rezolvat, hotararea premierului si a partidului de a sustine asumarea se impune. "Sigur ca, facand acest lucru, premierul si Guvernul isi asuma un risc si anume acela de a fi initiata o motiune de cenzura si de a fi inlaturat de la guvernare. Dar asa cum nu a recurs la compromis la motiunea de cenzura a PSD, nici acum PNL nu are nici un fel de ezitare", a adaugat Antonescu. El a explicat ca Guvernul va merge pe formula de vot uninominal rezultata in urma dezbaterilor de la Comisia de cod electoral.
Basescu: "Varianta fara compromisuri"
Seful statului a ales sa-si anunte intentia ferma de a convoca referendum pe votul uninominal la Consiliul National de Coordonare al PD, care a dat startul oficial al campaniei electorale a acestui partid pentru alegerile europarlamentare. "Va asigur ca va fi referendum", a declarat presedintele dupa ce a prezentat un scurt istoric al discutiilor pe care le-a avut cu partidele pe tema reformei sistemului electoral. Aratand ca a cerut avizul Parlamentului pentru referendum inca din luna martie, Basescu a reprosat partidelor ca nu au intreprins nici un demers concret, in pofida angajamentelor luate. "Astazi, aflam ca, peste noapte, Comisia de Cod Electoral a dat avizul pentru proiect si ca parlamentari furiosi cer primului-ministru sa-si asume raspunderea. Nimeni nu ma poate pacali pe mine si nici pe romani", si-a motivat Basescu hotararea de convocare a plebiscitului, indiferent de asumarea raspunderii de catre premierul Tariceanu. Una din explicatiile pentru incapatanarea presedintelui a fost explicata chiar de catre acesta care a lasat sa se inteleaga ca nu agreeaza varianta propusa de Pro Democratia. "Va garantez ca la referendum va fi o varianta fara compromisuri", a spus seful statului, care nu este de acord cu pastrarea listelor de partid pentru o parte din mandatele de parlamentar. De altfel, presedintele a anuntat inca de acum cateva luni ca, daca se ajunge la referendum, va cere ca alegerea parlamentarilor sa se faca doar in circumscriptii uninominale, in doua tururi, ca in cazul primarilor.
Presedintele face campanie PD
Liderii partidelor parlamentare cu exceptia PD au criticat ieri dur prezenta sefului statului la lansarea eurocandidatilor democrati sustinand ca gestul lui Basescu este unul neconstitutional. In unanimitate, reprezentantii Opozitiei si ai Puterii au stigmatizat atitudinea prezidentiala insistand ca este impardonabil ca un presedinte apolitic sa se amestece in mod direct in campania electorala a unui partid.
Vicepresedintele liberal Crin Antonescu a sustinut ieri, raspunzand unei intrebari referitoare la prezenta presedintelui Traian Basescu la lansarea candidatilor PD pentru europarlamentare, ca seful statului este "nerusinat" fata de Constitutie si fata de opinia publica. "As prefera sa nu mai comentez aceste lucruri, pentru ca nu imi face nici o placere sa am un nou prilej sa spun ca domnul Basescu este nerusinat. Este nerusinat fata de Constitutie, fata de opinia publica, fata de oricine altcineva decat fata de PD-istii lui. Asta pare sa fi devenit o tara in care dansii se bat cu coji de portocala dupa ce le mananca si noi ar trebui sa salivam", a declarat deputatul liberal. De asemenea, el a adaugat ca Traian Basescu a devenit "agentul electoral" al democratilor. "Va las pe dumneavoastra sa comentati daca e normal ca presedintele unei tari, ca omul care trebuie sa fie presedintele tuturor romanilor si echidistant prin prevederi precise din Constitutie, se duce si se face in chip evident, direct si fara retinere agentul electoral la lansarea campaniei electorale a unui partid", a conchis Crin Antonescu.
"O greseala uriasa"
Presedintele PSD, Mircea Geoana, l-a atacat ieri pe presedintele Traian Basescu pentru prezenta sa la lansarea candidatilor PD la Parlamentul European, sustinand ca acesta se afla intr-o stare de implicare permanenta si fatisa in campanie pentru democrati. "Se confirma inca o data atitudinea de incalcare constanta a democratiei si a statului de drept de catre seful statului. Basescu trebuie sa ajunga la o stare de echidistanta politica (...) si nu la o stare de implicare permanenta si fatisa in campania electorala a PD", a spus el. Si liderii UDMR au taxat prezenta lui Basescu la reuniunea PD. "Presedintele Basescu face o greseala uriasa, dar toata lumea stia ca seful statului va forta Constitutia in aceasta campanie electorala si in campaniile electorale viitoare si va fi alaturi de PD", a spus deputatul Kelemen Hunor. Singurul care a aplaudat prezenta lui Basescu la lansarea eurocandidatilor PD a fost liderul PLD, Gheorghe Flutur. (R.A.;R.G.)
Pe urmele lui Iliescu
Traian Basescu, in calitate de lider al Aliantei PNL-PD, critica vehement implicarea presedintelui de atunci, Ion Iliescu, in campania electorala a PSD. Democratii si liberalii infierau pe toate canalele media fiecare pas facut de presedinte in afara Constitutiei.
Dupa o vizita a lui Iliescu la Barlad, ocazie cu care seful statului a facut propaganda Uniunii PSD-PUR, pe listele careia candida la Senat, PNL si PD strigau la unison ca "presedintele Romaniei a incalcat inca o data litera si spiritul Legii electorale, facand campanie pentru candidatii PSD". Liderii Aliantei afirmau intr-un comunicat de presa ca "desi s-a angajat ca va respecta legea, atat in ceea ce priveste implicarea sa in campania electorala, cat si atributiile de presedinte in exercitiu, Iliescu a incalcat inca o data litera si spiritul Legii Fundamentale, facand campanie electorala pentru partidul de guvernamant". "Ion Iliescu nu mai poate fi considerat presedintele tuturor romanilor, ci agentul electoral al PSD, care nu reprezinta interesele cetatenilor, ci ale clicii care a guvernat Romania in ultimii patru ani", se preciza in acelasi comunicat al democratilor si liberalilor. Mai mult, PD si PNL au criticat modul in care liderul de la Cotroceni "a efectuat o evaluare partizana a guvernarii PSD, o apologie a Guvernului Nastase si a transmis locuitorilor indemnul de a-si acorda votul candidatilor PSD". (R.A.)
PSD, pe dinafara
Decizia premierului de a-si asuma raspunderea pe votul uninominal si cea a presedintelui de a organiza referendum i-a lasat in ofsaid pe social-democrati, care s-au gandit ieri, in sedinta Comitetului Executiv, cum sa pareze actiunile celor doi lideri politici. Pesedistii si-au declarat nemultumirea ca una dintre temele promovate de ei in trecut este tema de campanie pentru PNL si PD, sustin surse din PSD. In concluzie, Mircea Geoana a iesit in conferinta de presa de dupa CEx cu un mesaj de sustinere a uninominalului si cu unul impotriva lui Traian Basescu, pe motiv ca prin implicarea sa in campanie "de dragul PD", risca sa ingroape aceasta tema. Liderul PSD le-a cerut ieri presedintelui si premierului sa explice ce fel de proiect de lege privind uninominalul sustin in conditiile in care in Parlament s-a ajuns la "compromisul" ProDemocratia. "Care este pozitia PD care, pe de o parte, a anuntat ca sustine proiectul Pro Democratia, iar pe de alta parte pare sa fie in siajul presedintelui si anume ca sustine o varianta fara
compromisuri", a mai spus
Geoana. (R.A.)
PRM il acuza pe seful statului
Initierea unui referendum pe tema votului uninominal este o actiune disperata a presedintelui Traian Basescu, care demonstreaza, de fapt, cat de rau sta PD in aceste alegeri, a sustinut ieri vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas. "Scopul presedintelui Traian Basescu este clar, de a se implica in campania pentru alegerile europarlamentare", a insistat Bolcas, citat de Mediafax. Potrivit deputatului PRM, lui Basescu ii este indiferenta soarta votului uninominal. "Imi este foarte greu sa cataloghez atitudinea unor doamne si a presedintelui Basescu, pentru care suprema satisfactie este sa se afiseze", a mai afirmat Lucian Bolcas, referindu-se la modul in care Basescu se va implica, folosind pretextul referendumului, in campania pentru Parlamentul European. (R.G.)
PC alaturi de Executiv
Bogdan Ciuca a declarat ieri ca este de preferat ca Guvernul sa-si asume raspunderea pentru votul uninominal, decat organizarea unui referendum pe aceasta tema de presedintele Basescu. "Nu vrem ca, din orgolii de paternitate sau din cauza ca palatele se bat intre ele, sa fie decredibilizata aceasta tema. Ne bucuram asadar ca Guvernul si-a anuntat intentia asumarii raspunderii pe votul uninominal. Credem ca este solutia cea mai rapida si putin costisitoare'", a precizat liderul PC. Ciuca a spus ca in Parlament conservatorii vor vota pentru introducerea votului uninominal si ca alegerea presedintilor de consilii judetene ar trebui facuta tot prin vot uninominal. (C.A.)
UDMR vede o smecherie politica
Kelemen Hunor a criticat intentia presedintelui Basescu de a organiza un referendum pe tema votului uninominal, pe care o considera o smecherie politica din partea acestuia. Liderul UDMR a explicat ca referendumul va fi golit de continut daca Guvernul isi va asuma raspunderea pentru aceasta lege in Parlament. "Inteleg dorinta presedintelui Basescu sa gaseasca o tema si un subiect care sa il ajute sa mearga alaturi de PD in campania pentru alegerile europarlamentare", a declarat Kelem Hunor, citat de Mediafax. El a mentionat ca varianta aleasa de Guvern este una pragmatica si eficienta, asigurand pentru anul viitor un nou sistem electoral. (C.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.