Chiar daca inca de saptamana trecuta, piata de capital si leul dadeau semne de "oboseala", o data cu inceputul acestei saptamani lucrurile s-au inrautatit. Si indicii bursiei, si moneda nationala au suferit din cauza scaderii bursei americane, la fel, de altfel, ca si celelalte burse internationale.
Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis prima sedinta a saptamanii in scadere, cu o corectie mai accentuata pentru titlurile Societatilor de Investitii Financiare (SIF). Cotatiile celor mai lichide zece companii, incluse in indicele BET, au inregistrat o pierdere medie de 0,57%. Indicele care reflecta trendul pietei, BET-C, a coborat cu 0,61%, in timp ce cotatia titlurilor SIF a pierdut 2,39%.
"Avem o corelare pozitiva si se poate spune ca in ultima vreme cam ceea ce se intampla in lume ne influenteaza si pe noi", a declarat presedintele BVB, Septimiu Stoica. El a mai spus ca, pe de alta parte, pe piata bursiera romaneasca exista si particularitati specifice, iar comportamentul nu este totalmente identic, de aceea nu se poate spune intotdeauna cu certitudine ca ceea ce se intampla pe o piata este numai o consecinta a ceea ce se intampla pe alte piete. Si moneda nationala s-a depreciat, ieri, pe fondul acestui declin al burselor internationale. Cursul de referinta publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat cu 1,9 bani fata de sfarsitul saptamanii trecute, la 3,3995 lei/euro, nivel ce reprezinta maximul ultimei luni pentru raportul euro/leu.
Petrolul si dolarii ingrijoreaza investitorii
Bursa romaneasca are dificultati din cauza caderii burselor internationale, in special a celei americane. De altfel, si pietele internationale de capital au avut de suferit, dupa ce bursa de pe Wall Street (New York) a inchis, la sfarsitul saptamanii trecute, in scadere, indicele Dow Jones depreciindu-se cu 2,64%. Scaderea de la New York a antrenat si celelalte burse, cea japoneza fiind ieri in scadere cu 2,24%, cea din Hong Kong - cu 2,53%, iar cea londoneza - cu 1,23%. Unul dintre motivele scaderii bursei americane il reprezinta, o data in plus, criza creditelor ipotecare, care a afectat majoritatea tarilor. Alte motive sunt legate de deprecierea monedei americare (care a atins cel mai scazut nivel in raport cu euro, ajungand la 1,4319 dolari pentru un euro). Euro a atins un maxim istoric fata de dolar pe fondul previziunilor ca datele nefavorabile referitoare la economia SUA si profitul slab al celei de-a doua banci americane vor sustine o noua reducere a ratei dobanzii de catre Federal Reserve.
In plus, pretul petrolului a inregistrat, la sfarsitul saptamanii trecute, 90,02 de dolari pe baril, cel mai mare pret din istorie, influentand in mod direct tranzactiile. In aceste conditii, multi dintre investitori au inceput sa vanda masiv, ceea ce a condus la reducerea preturilor actiunilor si, in consecinta, la scaderea indicilor bursieri in toata lumea, precum si la Bucuresti.