Probabilitatea ca banca centrala sa decida majorarea dobanzii sale de politica monetara la sfarsitul acestei luni devine aproape o certitudine, avand in vedere ca pe langa presiunea adusa de cresterea inflatiei din ultimele doua - trei luni se adauga
Probabilitatea ca banca centrala sa decida majorarea dobanzii sale de politica monetara la sfarsitul acestei luni devine aproape o certitudine, avand in vedere ca pe langa presiunea adusa de cresterea inflatiei din ultimele doua - trei luni se adauga acum si situatia de pe pietele internationale, unde aversiunea fata de risc se mentine la cote ridicate, ceea ce implica deprecierea monedelor emergente, cum este si cea nationala.
In aceasta situatie analistii considera ca dobanda va creste, pentru a da un semnal clar pietei ca este atenta la evolutia inflatiei, dar si ca cursul de schimb al leului ramane principala arma folosita impotriva cresterii preturilor. O crestere cu doar un sfert de punct procentual ar putea avea insa, doar un efect simbolic, avand in vedere ca de la inceputul lui septembrie BNR sterilizeaza saptamanal excedentul de lei de piata monetara si cu toate acestea nivelul dobanzilor interbancare este mentinut cu greutate in apropierea nivelul de 7%. Asa s-a intamplat si ieri, cand in ciuda faptului ca a sterilizat 951 milioane de lei de la bancile comerciale, in depozite cu scadenta la doua saptamani, la o dobanda anuala fixa de 7%, egala cu cea de politica monetara, dobanzile overnight au scazut spre 3 - 4%, fata de 6,5 - 7,5% in sedintele precedente.
Banca centrala incearca sa foloseasca sterilizarile ca o parghie importanta pentru a aduce un plus de putere leului, saptamana trecuta organizand numai putin de patru licitatii unde a atras depozite cu scadenta la cinci zile.
De altfel, bancile comerciale spera la o crestere mai mare, de cel putin o jumatate de punct procentual. Un semnal in acest sens a fost dat joia trecuta cand la licitatia organizata de Trezorerie pentru obligatiuni de stat de tip benchmarck cu scadenta la zece ani bancile au solicitat dobanzi de peste 7%, situatie in care Finantele au decis sa refuze totalitatea ofertelor de cumparare. Valoarea emisiunii a fost de 100 milioane lei, iar ofertele de cumparare s-au ridicat la 243,6 milioane lei.
Majorarea dobanzii ar putea fi si chiar de un punct procentual, daca avem in vedere declaratia lui Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. Acesta a afirmat saptamana trecuta ca "decizia depinde de datele statistice. In cazul in care nivelul inflatiei este nefavorabil, majorarea dobanzilor va fi cu siguranta una semnificativa".
Exista si opinii diferite privind decizia BNR de la sfarsitul acestei luni. Astfel, ultimul raport al UniCredit estimeaza ca dobanda de politica monetara va fi mentinuta la 7%/an nivel care va fi constant pana la jumatatea anului viitor, cand ea va fi micsorata cu o jumatate de punct procentual.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.