Vineri, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind o selectie din lucrarile lui Dvorák, din Colectia SIMFONICA, si cu o brosura despre compozitor.

Urmatorul compozitor din Colectia SIMFONICA pe care Cotidianul o aduce cititorilor in fiecare vineri, la doar 7,9 lei, este Antonin Dvorák, din a carui opera au fost selectate trei dintre cele mai populare lucrari: Simfonia nr. 9 in mi minor, „Din Lumea Noua" (Op. 95), Uvertura „Carnavalul" (Op. 92) si Scherzo Capriccioso (Op. 66). Alaturi de CD, cititorii vor primi si o brosura despre viata si opera marelui compozitor. Inregistrarile au fost realizate in ianuarie 1994, la Studiourile CTS din Londra, cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului de origine estoniana Paavo Järvi.

Simfonia a IX-a, „Din Lumea Noua", a cunoscut o deosebita popularitate si a fost preluata atit pe diverse coloane sonore de film, cit si in numeroase piese muzicale si programe tv. Neil Armstrong a luat cu el o inregistrare audio a acestei simfonii in misiunea Apollo 11, cea care a dus primul om pe Luna, in 1969. Tema din prima miscare a fost traspusa in piesa „Goin’ Home" de catre compozitorul de culoare Harry Burleigh, pe care Dvorak il cunoscuse in timpul sederii sale in America, iar „Goin’ Home" a devenit o piesa foarte populara dupa includerea pe coloana sonora a filmului „The Snake Pit", realizat in 1948, cu Olivia de Havilland in rolul principal.

Diversele teme din Simfonia a IX-a au fost preluate in toata lumea, in diferite medii. Astfel, Serge Gainsbourg, in cintecul „Initials B.B.", preia un extras din tema centrala a primei miscari a simfoniei, iar anime-ul japonez „One Piece" foloseste un fragment din a patra miscare. Compozitia lui Dvorak n-a fost ignorata nici la radio, inceputul simfoniei fiind folosit de Radio Praga in deschiderea transmisiunilor sale. Totodata, inceputul celei de-a patra miscari a fost preluat pe genericul unei emisiuni foarte populare a Radioteleviziunii Franceze, produse la inceputul anilor ’60.

A patra miscare, „Allegro con fuoco", a amintit multor fani de muzica scrisa de John Williams pentru „Razboiul Stelelor", insa aceasta ipoteza n-a fost confirmata. Totusi, aceeasi miscare a fost considerata destul de potrivita pentru un trailer de joc video - „Left Behind: Eternal Forces". Miscarea a doua a simfoniei „Din Lumea Noua" a fost preluata pe coloana sonora a filmului „Cirtita", realizat anul trecut de Martin Scorsese, cu Leonardo DiCaprio, Matt Damon si Jack Nicholson in rolurile principale. In plus, miscarea a patra a fost sursa de inspiratie si pentru trupa de power metal Rhapsody of Fire, in piesa „The Wizard’s Last Rhymes", precum si pentru o alta formatie de gen, Blind Guardian, intr-o piesa de pe primul lor disc, „By the Gates of Moria".