Un raport al unei societati germane avertizeaza ca rezervele de titei se vor injumatati pina in 2030, fapt ce ar putea provoca tulburari sociale de amploare.

O scadere vertiginoasa a productiei de titei va duce, in perioada urmatoare, la o criza a energiei si la tulburari sociale de amploare. Avertismentul a fost lansat de Energy Watch Group - o societate germana insarcinata cu supravegherea domeniului energetic si cu protectia mediului. Institutia a realizat un raport alarmant privind productia si rezervele de titei ale Terrei. Potrivit documentului, extractia de petrol a ajuns deja la punctul maxim in anul 2006, iar in perioada urmatoare, ea va scadea in ritm rapid, din cauza reducerii rezervelor. Astfel, productia de combustibili fosili va scadea cu 7% in fiecare an si va fi redusa la jumatate pina in 2030.

Conform expertilor, in acel moment rezervele de titei ale planetei nu vor mai putea acoperi cererea, fapt ce ar putea duce la tulburari sociale de amploare si chiar la razboaie. „Criza de petrol care se prefigureaza ar putea duce usor la manifestatii de strada asemanatoare celor din Myanmar, de luna trecuta. Pentru guverne, industrie si pentru publicul larg, doar rezolvarea temporara a unor probleme minore nu e o solutie. Situatia ar putea scapa de sub control si ar putea degenera intr-o era anarhista pentru societate", a declarat economistul britanic David Fleming.

La rindul sau, Joerg Schindler, autorul raportului Energy Watch Group, sustine aceeasi idee. „Lumea se afla in pragul unei schimbari radicale a structurii sistemului sau economic. Aceste modificari vor fi cauzate de reducerea rezervelor de petrol si vor influenta toate aspectele vietii de zi cu zi."

Cifrele din raport nu corespund cu estimarile date de Agentia Internationala a Energiei. Institutia spune ca, deocamdata, nu exista motive de ingrijorare in ceea ce priveste rezervele de titei.

Potrivit Agentiei, resursele se ridica in prezent la aproximativ 1.255 de gigabarili - adica suficient pentru a acoperi consumul timp de 42 de ani la rata actuala. Raportul Energy Watch Group sustine insa ca cifra reala este de doar doua treimi din cea anuntata de Agentie. Documentul mai anticipeaza o reducere drastica a zacamintelor de gaz, carbuni si uraniu.

Potrivit militantilor pentru protectia mediului, omenirea trebuie sa inlocuiasca rapid sursele conventionale de energie cu unele regenerabile. Altfel, intreaga societate se va confrunta, in curind, cu o criza acuta de electricitate.