Cursul de schimb ramane singura ancora antiinflationista a bancii centrale, in situatia in care datele economice nu arata foarte bine, pentru a asigura o temperare a ritmului de crestere a preturilor din ultimele doua luni.
De la o valoare a inf
Cursul de schimb ramane singura ancora antiinflationista a bancii centrale, in situatia in care datele economice nu arata foarte bine, pentru a asigura o temperare a ritmului de crestere a preturilor din ultimele doua luni.
De la o valoare a inflatiei care a fluctuat, in primele sapte luni, intre 3 si 4%, adica in apropierea tintei pe care si-a propus-o BNR (4% +/- 1%), s-a ajuns in septembrie la peste 6%.
In aceasta situatie, banca centrala va recurge la sfarsitul acestei luni la o majorare a dobanzii sale de politica monetara, care fusese coborata de la 8,75%, la inceputul lui februarie, la 7%.
O astfel de masura este necesara intr-un moment in care tensiunile de pe pietele internationale, declansate de criza fondurilor de credit ipotecar americane cu grad ridicat de risc (subprime), se accentueaza odata cu deprecierea puternica a dolarului si majorarea pretului la petrol la peste 90 de dolari barilul.
Pe acest fond, sentimentele de aversiune fata de risc ale speculatorilor, dar si ale fondurilor de hedging prezente pe pietele emergente, s-au accentuat, ele determinand astfel o depreciere a leului fata de euro.
Cursul de schimb euro/leu a avut pana in ultima sedinta a saptamanii trecute o evolutie terna, cu un minim de 3,3348 si un maxim de 3,3561 lei, tranzactiile din piata realizandu-se intr-un culoar de 1,5 bani.
Vineri, euro a urcat la un maxim de 3,3795 lei, cursul de schimb fiind stabilit la 3,3618 lei. Piata s-a deschis la valori de 3,36 lei, mai sus cu un ban fata de inchiderea de joi. Depasirea de catre euro a pragului psihologic de 1,43 dolari a declansat un val de vanzari, fondurile straine marcandu-si profiturile realizate pe piata romaneasca, in timp ce alte monede din regiune au pierdut ceva mai putin decat leul.
Tendinta de depreciere a leului se va mentine probabil pana la finele lunii, atunci cand va avea loc sedinta C.A. al BNR. O crestere a dobanzii cu o jumatate de punct procentual sau chiar un punct ar avea darul de a reaprinde interesul pentru leu.
De altfel, in ultima perioada, banca centrala a "provocat" constant piata prin sterilizarile lichiditatii din piata monetara. Saptamana trecuta, ea a organizat patru licitatii in cursul carora a atras de la banci lichiditate in exces prin licitatii de depozite cu scadenta la cinci zile. Ultima a avut loc vineri, cand a atras 1,708 miliarde lei la o dobanda de 7%/an.
Cursul mediu al dolarului a avut aceeasi evolutie oscilanta, el fiind influentat si de parcursul paritatii euro/dolar. Minimul saptamanii trecute a fost de 2,3440, iar maximul de 2,3690 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.