16 mii de participanti la pensiile facultative la jumatatea lunii
Primii doi jucatori detin 85% din piataDesi competitia pe piata pensiilor facultative nu se dovedeste a fi la fel de apriga ca si pe cea a pensiilor private obligatorii, pilonul I
16 mii de participanti la pensiile facultative la jumatatea lunii
Primii doi jucatori detin 85% din piataDesi competitia pe piata pensiilor facultative nu se dovedeste a fi la fel de apriga ca si pe cea a pensiilor private obligatorii, pilonul III continua sa inregistrze cresteri relativ constante de la o saptamana la alta. Astfel, de la debutul din luna iunie a campaniei de vanzare a acestor produse si pana la data de 12 octombrie, valoarea pietei pilonul III a urcat la 2.153.246 lei, in crestere cu 9,17% fata de saptamana precedenta, numarand nici mai mult, nici mai putin de 16.712 de participanti, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.Allianz-Ţiriac are peste jumatate din piataDaca pe pilonul II, ING Fond de Pensii detine cea mai mare cota de piata in functie de numarul de aderenti, pe segmentul pensiilor facultative, lider este in momentul de fata compania Allianz-Ţiriac atat ca numar de participanti, cat si ca valoare a activului net. Allianz-Ţiriac, prima companie de pensii private care a inceput vanzarea de pensii private facultative, inregistra la 12 octombrie o valoare a activului net de 1.155.644 lei pentru cele doua fonduri, detinand o cota de 53,66% din piata de profil.
La fondul AZT Moderato au aderat cei mai multi participanti, respectiv 6.934, urcand la jumatatea lunii curente valoarea activului net cu 7 procente fata de saptamana precedenta, pana la 969.865 lei.
Cea mai mare evolutie saptamanala a activului net a inregistrat-o celalalt fond al companiei Allianz-Ţiriac, AZT Vivace, care a crescut cu 18%, pana la 185.779 lei, numarand 2.161 de aderenti.ING ocupa locul secund cu 32,5%Compania ING Asigurari de Viata ocupa pe piata pensiilor facultative locul secund, marcand o cota de piata de 32,51% in functie de valoarea activului net inregistrat la 12 octombrie. Societatea care si-a propus sa atinga o cota de piata de 25% pe pilonul III, este prezenta si ea pe piata de profil cu doua fonduri si a inregistrat cumulat un activ net de 700.198 lei si un numar de 5.377 de participanti.
Pentru fondul ING Clasic, activul a inregistrat o crestere de 8,43%, pana la 532.386 lei, iar pentru ING Optim a urcat in saptamana 5-12 octombrie cu 15,8%, pana la 167.812 lei. Aviva Asigurari de Viata, companie prezenta pe piata pensiilor facultative prin fondul Pensia Mea, detine 12,2% din piata in functie de valoarea activului net inregistrat la 12 octombrie, respectiv 262.750 lei, cu un numar de 1.943 participanti. O cota de aproape 2% din piata apartine fondului BCR Prudent administrat de BCR Asigurari de Viata, care inregistra la 12 octombrie un activ net in valoare de 34.654 lei si 297 de aderenti. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a autorizat luna trecuta al saptelea fond pe segmentul pensiilor facultative, OTP Strateg, administrat de OTP Garancia Asigurari, acesta incepandu-si activitatea la mijlocul saptamanii trecute. OTP Strateg Fond de Pensii Facultative a atras in trei zile 170 de participanti, potrivit declaratiilor facute pentru NewsIn de presedintele OTP Fond de Pensii, Marius Florea. Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 ani si sase luni.
Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.