Doua vehicule de investitii ale fondul britanic care a preluat Tractorul Brasov au intrat in incetare de plati, iar Standard & Poor's a revizuit ratingul acestora la "D", treapta cea mai de jos a calificativelor, informeaza Mediafax.
S&P a depunctat ratingul titlurilor comerciale, al titlurilor pe termen mediu si al celor pe termen scurt, emise de fondurile Cheyne Finance PLC si Cheyne Finance LLC, controlate de Cheyne Capital, intrucat acestea nu mai pot rambursa datorii cumulate de aproape 7,3 miliarde de dolari.
De asemenea, S&P a scazut si ratingurile celor doua fonduri ca emitenti de instrumente financiare de credit.
Cheyne Finance PLC a anuntat ca este in criza de lichiditati si ca nu va putea sa achite datoriile ajunse la scadenta. In urma acestui anunt, titlurile comerciale ajunse la maturitate nu au mai fost achitate, iar S&P a revizuit in scadere la "D" ratingurile, ceea ce inseamna incetarea platilor.
In urma declaratiei de insolvabilitate, fondurile vehiculelor de investitii structurate vor fi utilizate pentru plata datoriilor, dupa ce sunt achitate toate cheltuielile administrative. Dupa achitarea totala a acestor obligatii, fondurile care mai sunt disponibile vor fi utilizate pentru plata datoriilor. "Avand in vedere discutiile cu managerul vehiculelor de investitii structurate, avem cunostinta despre propunerile de refinantare, dar detalii despre conditii si termeni nu au fost facute publice", se arata intr-un comunicat al S&P. Fondurile de acest tip cumpara de la banci active precum titluri ipotecare, iar pentru finantarea achizitiilor, apeleaza la datorii pe termen scurt, cunoscute sub denumirea de titluri comerciale. Aceste institutii obtin profit din diferenta intre sumele generate de o investitie si valoarea propriu-zisa a acesteia. Cheyne Finance este un "vehicul de investitii structurat", controlat de fondul britanic Cheyne Capital Management, care are responsabilitatea pentru achizitia acestor active, administrarea portofoliului si supravegherea emiterii de titluri comerciale si pe termen mediu.