Pentagonul a admis vineri o serie de "erori de procedura" fara precedent in manipularea munitiilor nucleare. Acestea au dus la transportarea accidentala in Statele Unite a sase rachete de croaziera, fara niciun control, timp de 36 de ore, transmite
Pentagonul a admis vineri o serie de "erori de procedura" fara precedent in manipularea munitiilor nucleare. Acestea au dus la transportarea accidentala in Statele Unite a sase rachete de croaziera, fara niciun control, timp de 36 de ore, transmite AFP. Un bombardier B-52 al aviatiei militare americane, care transporta din greseala sase rachete de croaziera cu focoase nucleare, a traversat la 30 august teritoriul Statelor Unite de la nord la sud, incident care a ridicat multe semne de intrebare."Nu s-a mai intamplat niciodata asa ceva", a declarat generalul Richard Newton intr-o conferinta de presa in care a anuntat rezultatele anchetei aviatiei americane. El a atribuit transportul accidental deasupra Statelor Unite a unor rachete cu ogive nucleare la bordul unui bombardier B-52, in 30 august, unei "serii de erori de procedura" si neglijentei constatate la doua baze aeriene: cea de la Minot, din North Dakota, si cea de la Barksdale, din Louisiana.Cel putin patru ofiteri au fost eliberati din functie in urma acestui incident fara precedent, a adaugat generalul Newton, care a prec izat ca sunt in curs de examinare si alte masuri disciplinare.Manipularea munitiilor nucleare este supusa unor proceduri secrete si foarte stricte care permit sa se stie in permanenta unde se afla armele si prevede ca acestea sa fie manipulate de mai multi militari.

Eroarea, atat de grava incat a fost raportata presedintelui
La originea erorilor s-a aflat personalul insarcinat cu mentenanta, care a omis sa scoata ogivele nucleare ale rachetelor care urmau sa fie transferate la Barksdale.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.