Zeci de cersetori din Europa de Est, majoritatea romi din Romania, ocupa "locuri strategice" in Geneva. Ei se plaseaza la  intrarile in spatii mall-uri, in banci sau oficii postale, iar prezenta lor pe strazi a inceput sa stanjeneasca si sa nem

Zeci de cersetori din Europa de Est, majoritatea romi din Romania, ocupa "locuri strategice" in Geneva. Ei se plaseaza la intrarile in spatii mall-uri, in banci sau oficii postale, iar prezenta lor pe strazi a inceput sa stanjeneasca si sa nemultumeasca localnicii si turistii, relateaza Tribune de Geneve.

"O dimineata rece de octombrie pe strada Carouge din Geneva. Sprijinita de un gard verde, Mariana agita un pahar. Ii este frig? 'Un pic, dar merge. Am inceput la ora 11', raspunde mama a sase copii. Parul negru si tenul masliniu ii dezvaluie originile. Nascuta in Aiud, ea a venit la cersit la Geneva", incepe reportajul publicat sambata de cotidianul elvetian, pe prima pagina. Importanta acordata subiectului este justificata prin controversa dintre adeptii liberalismului si promotorii unei politici ferme in ceea ce priveste cersitul. Ca Mariana, adauga reporterul, mai exi sta aproximativ 20 de rromi, majoritatea din Europa de Est, care ocupa pozitii strategice pentru cersit: intrari in mari centre comerciale, banci si oficii postale. Intr-un canton cu 500.000 de locuitori, nu este vorba de o invazie, dar prezenta cersetorilor pe strazi deranjeaza comerciantii, explica jurnalistul.

Clientii bancilor, nemultumiti

"Fenomenul a luat amploare in ultimele doua luni. O mana de barbati si femei au ocupat un loc chiar in apropiere de agentia noastra. A devenit un adevarat loc de munca", se plange Eric Hochwahr, de la Banca din Cantonul Geneva, de pe strada Carouge. Miscati, responsabilii agentiei regreta ca "nu exista structurile pentru a-i primi" pe acesti defavorizati ai soartei. Dar lucrurile nu sunt atat de simple. Si in plus prezenta romilor ii deranjeaza pe clienti. "Isi scot acum banii de la casierie in loc sa mai foloseasca bancomatele", a explicat Hochwahr. In apropiere de Rues-Basses, Malvina sta in genunchi in mijlocul strazii Fontaine, dar nu se roaga. Ea cerseste. Saptamana trecuta, un barbat a intrat pentru prima oara in magazin pentru a reclama fenomenul. "Deranjeaza pe toata lumea", declara Francoise Fuhrmann. "Bineinteles, situatia este tragica. Romii sunt exclusi in propria lor tara", admite ea. O alta zi, un alt loc, scrie reporterul de la Tribune de Geneve. Stand pe ciment, sprijinindu-se de fatada UBS, Ela, in varsta de 20 ani, intinde un pahar de plastic. Ea spune ca a parasit Romania impreuna cu sotul ei, in urma cu doua luni. Sunt zece, poate mai multi. Niciodata aceiasi, dar parca inradacinati in fata intrarii unei cladiri imense, asteptand ca cineva sa le arunce cateva monede.

Asediul tiganesc a inceput in luna mai

In fata postei din Mont-Blanc, o tanara romanca arunca din cand in cand o privire grea catre bebelusul sau. S-a refugiat in orasul lui Calvin impreuna cu sotul ei, in urma cu doua luni, pentru ca, spune ea, locuinta le-a fost distrusa de o inundatie. "Cand reusesc sa adun 15 franci, dorm la Armata Salvarii. Daca nu? Raman podurile", afirma ea. "Numarul cersetorilor a crescut semnificativ din primavara. Consilierii nostri sunt luati zilnic deoparte de clientii ingrijorati de aceasta prezenta constanta la usile noastre", spune si Bernard Stoessel, directorul sucursalei Cornavin. Banca nu isi depaseste, insa, drepturile. "Politica interna este simpla, daca cersetorii se afla in interiorul cladirii, ii rugam politicos sa paraseasca locul.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.