Patru persoane au fost trimise in judecata in afacerea in care Ministerul Sanatatii a cumparat sterilete la preturi mai mari de 30 de ori decit cele din import.

Fostul consilier al ex-ministrului Sanatatii Daniela Bartos, Remus Baciu
Patru persoane au fost trimise in judecata in afacerea in care Ministerul Sanatatii a cumparat sterilete la preturi mai mari de 30 de ori decit cele din import.

Fostul consilier al ex-ministrului Sanatatii Daniela Bartos, Remus Baciu, a fost trimis vineri in judecata de procurorii DNA in dosarul Steriletul, fiind acuzat de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave. Baciu este actualmente vicepresedinte cu rang de subsecretar de stat al Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, iar premierul Calin Popescu Tariceanu a fost informat in vederea suspendarii sale.

Remus Baciu este acuzat ca ar fi luat o mita de 67.000 de lei pentru ca, in calitate de presedinte al unei licitatii organizate de Ministerul Sanatatii in 2003, sa aranjeze obtinerea de catre firma Vodimecor Tg.-Jiu a unui contract pe bani publici. Prin falsificarea mai multor documente, societatea respectiva a cistigat licitatia prin care a vindut ministerului sterilete la pretul de 46,15 lei/bucata, in timp ce ele erau importate cu 1,54 lei si se comercializau in farmacii cu 9,06 lei. Prejudiciul calculat in dosar este de aproximativ 178.000 de dolari, dar actualul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a refuzat pina de curind intrarea ministerului in proces, ca parte civila, in pofida invitatiilor repetate ale DNA.

Baciu ar fi primit cei 67.000 de dolari de la Cristinel Vodislav, administratorul firmei Vodimecor. Procurorii sustin ca mita a fost mascata printr-un contract de asistenta juridica prin care Baciu, pe atunci consilier pe probleme de control al ministrului PSD Daniela Bartos, se angaja sa-i rezolve firmei Vodimecor un litigiu comercial inexistent. Contractul de asistenta a fost realizat de avocata Adriana Deac, iubita lui Baciu, potrivit DNA. Ea este inculpata acum pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

In dosar mai este acuzata, pentru luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, si Daiana Druta, medic primar la Spitalul Clinic "Dr. I. Cantacuzino" Bucuresti, membru in comisia de licitatie. Ea a fost recompensata de Cristinel Vodislav cu patru pachete turistice pentru Paris, in valoare de 25.150 de lei, ce au fost folosite de Daiana Druta, de sotul sau si de doi prieteni de familie.

Cristinel Vodislav va fi judecat pentru doua infractiuni de dare de mita, doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, spalare de bani si instigare neurmata de executare la infractiunea de marturie mincinoasa. Ultima acuzatie se refera la incercarea esuata de a determina un martor sa dea o declaratie care sa-i fie favorabila lui.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.