Banii vor intra in piata de capital numai pe stabilitateUltimele sedinte ale Bursei de Valori Bucuresti au fost caracterizate de  volume reduse la tranzactionare si lichiditate redusa, animate din cand in cand de tranzactii mai mari cu anumite a
Banii vor intra in piata de capital numai pe stabilitateUltimele sedinte ale Bursei de Valori Bucuresti au fost caracterizate de volume reduse la tranzactionare si lichiditate redusa, animate din cand in cand de tranzactii mai mari cu anumite actiuni, cum a fost cazul Bancii Transilvania in ultimele doua zile.
Valoarea totala a schimburilor incheiate ieri a scazut cu 28,75% fata de sedinta anterioara, pana la 31,04 milioane lei (9,27 milioane euro), iar indicii au inregistrat usoare deprecieri.
"Şedinta de astazi a fost una linistita, cu volume mici si lichiditate scazuta, daca nu ar fi fost tranzactiile cu Banca Transilvania care sa ajute piata, ar fi fost si mai scazuta. Nu cred ca putem vorbi inca de un trend descendent, este mai degraba unul lateral, generat de starea de asteptare a investitorilor", crede Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Toti indicii pietei au suferit deprecieri. Indicele BET-C a scazut cu 0,51%, pana la 7.033,45 puncte. Indicele BET s-a depreciat cu 0,51%, de la 10.206,23 puncte, pana la 10.115,98 puncte. BET-FI a scazut cu 0,59%, pana la 83.278,58 puncte.Chisu: Piata de capital duce lipsa de baniInvestitorii sunt in continuare nesiguri in privinta situatiei macroeconomice din tara, nici situatia externa nu este prea clara, iar datele financiare trimestriale ale emitentilor mai pot schimba trendul bursei, in cazul unor rezultate pozitive.
"Oamenii asteapta o noutate, asteapta venituri in crestere si date macroeconomice mai optimiste. In general lucrurile noi aduc optimism, tocmai de aceea Transgaz este un element care va schimba cu siguranta directia Bursei. De asemenea, se spera la venituri in crestere, pentru ca, in general, s-a vazut si la Banca Transilvania ca datele financiare pozitive atrag investitorii. In plus, dupa ce se va clarifica si situatia pe plan extern si nu vor mai fi riscuri majore, cu siguranta optica investitorilor, mai ales a celor straini, se va schimba radical. Mai sunt si datele macroeconomice deloc imbucuratoare, inflatia, deficitul, care vin sa adauge alte semne de intrebare la necunoscutele deja create, care tin investitorii in stare de asteptare. Toate acestea nu sunt vesti care sa aduca optimism, ci din contra, confirma si sustin nesiguranta. Asadar, asteptam, pe termen scurt, vesti noi si bune. Transgaz, rezultate financiare ale emitentilor bune, interes din partea politicului, toate acestea se traduc prin intrari de bani. Lipsa de bani se vede foarte bine in volumele de tranzactionare reduse, dar acestia vor intra numai pe stabilitate", ne-a mai explicat Mihai Chisu.TLV si Impact au dominat sedintaIn sedinta de joi, o lichiditate crescuta a avut si compania Impact Bucuresti, cu schimburi in valoare de 2,12 milioane lei. Cotatia titlurilor Impact a scazut cu 3,64%, pana la 1,06 lei pe titlu.
Tranzactiile cu actiunile celor cinci societati de investitii financiare au cumulat 10,54 milioane lei (peste 3,15 milioane euro) si au reprezentat 33,59% din totalul pietei.
Titlurile SIF Oltenia au ocupat prima pozitie in clasamentul lichiditatii celor cinci SIF, cu schimburi de 3,18 milioane lei, urmate de actiunile SIF Moldova, care au inregistrat tranzactii in valoare de 2,13 milioane lei. Actiunile SIF au inregistrat deprecieri de la 0,22% pentru SIF5, pana la 1,17 procente pentru SIF Transilvania.
Şi sectorul petrolier a suferit deprecieri si volume de tranzactionare reduse. Atat Petrom, cat si Rompetrol au pierdut mai mult de 1,5%. BRD a stagnat la cotatia de 26,50 lei, pe fondul unor tranzactii de aproape 2,5 milioane lei, iar actiunile Transelectrica s-au ieftinit cu 1,74%, pana la 39,60 lei, pe fondul unor schimburi de 266.318 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.