Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe uninominal
Luni expira termenul dat Parlamentului de catre seful statuluiPremierul Tariceanu a amanat pentru saptamana viitoare discutiile cu liderii partidelor parlamentare pe tema bugetului de stat pe
Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe uninominal
Luni expira termenul dat Parlamentului de catre seful statuluiPremierul Tariceanu a amanat pentru saptamana viitoare discutiile cu liderii partidelor parlamentare pe tema bugetului de stat pe 2008. Intrevederile erau programate sa aiba loc ieri, insa au fost anulate in ultimul moment. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, modificarea programului survine ca urmare a faptului ca premierul a dorit ca, pe agenda discutiilor, sa fie introdusa si tema privind votul uninominal.
“Primul-ministru le-a cerut liderilor partidelor parlamentare amanarea consultarilor de joi pentru saptamana viitoare, solicitarea avand in vedere completarea agendei discutiilor cu tema legii privind votul uninominal”, a declarat miercuri seara Camelia Spataru, citata de Mediafax. Pentru discutii pe tema bugetului de stat pe 2008, in afara de partidele aflate la guvernare (PNL si UDMR), singurele formatiuni care au confirmat participarea au fost PRM, PC, in timp ce PD si PSD au anuntat ca nu participa. Saptamana viitoare, prezenta va ramane neschimbata.UDMR este de acord cu PNLUDMR este de acord cu asumarea raspunderii Guvernului pentru un vot uninominal mixt, prin care jumatate din mandatele de parlamentari sa fie obtinute prin vot uninominal si jumatate prin vot pe lista. Deputatul Kelemen Hunor a precizat ca PNL cunoaste propunerile UDMR in ceea ce priveste votul uninominal si ca "nu ar fi nicio problema sa fie de acord" cu ele. "Este cu atat mai bine daca prin asumarea raspunderii Guvernului pe un proiect convenit si convenabil pentru toata lumea putem evita un referendum concomitent cu alegerile europarlamentare", a adaugat acesta.
Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a precizat ca PC ramane deschis discutiilor cu premierul, cu atat mai mult cu cat conservatorii au propriile amendamente in cazul bugetului si doresc inca din 1997 introducerea votului uninominal.
El a aratat, insa, ca organizarea unui referendum pentru votul uninominal la ora actuala nu se justifica si cel mai firesc ar fi ca Parlamentul sa adopte proiectul de lege in acest sens.PRM vrea sa prezinte contraargumentePRM accepta o discutie cu primul-ministru pe tema votului uninominal, desi formatiunea nu doreste sub nicio forma introducerea acestui tip de vot, a declarat vicepresedintele executiv al partidului, Lucian Bolcas. De altfel, PRM a amenintat cu motiunea de cenzura in cazul in care Guvernul isi asuma raspunderea pe acest proiect.Consultarile au intentia de a „aiuri poporul”Senatorul PD Radu Berceanu a anuntat ca democratii nu se vor prezenta la consultarile cu prim-ministru. In opinia sa, cele doua teme nu au legatura, iar amestecarea lor poate fi o intentie de a „aiuri poporul”. Berceanu a sustinut ca, in cazul in care vreo varianta de uninominal ar putea avea sanse de a fi adoptata zilele acestea, presedintele ar mai putea prelungi cu o zi sau doua termenul acordat Parlamentului de votare a acestei legi. PD ramane consecvent pozitiei de a accepta orice formula de vot uninominal care poate intruni o majoritate parlamentara care o poate vota, a conchis Berceanu.
Comisia pentru elaborarea Codului electoral a finalizat, marti, legea de introducere a votului uninominal, iar actul normativ va intra in dezbatere la Senat, ca prima Camera sesizata. Demersul vine la o zi dupa ce seful statului a trimis conducerii Parlamentului o scrisoare in care precizeaza ca, daca legea nu va fi trimisa spre promulgare pana la 22 octombrie, va emite decretul pentru organizarea unui referendum pe aceasta tema.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.