Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat ieri, la finalul intalnirii cu reprezentantii patronatelor si sindicatelor, ca exista posibilitatea stabilirii unui singur salariu minim negociat intre patronate si sindicate. Patronatele au in vedere produ
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat ieri, la finalul intalnirii cu reprezentantii patronatelor si sindicatelor, ca exista posibilitatea stabilirii unui singur salariu minim negociat intre patronate si sindicate. Patronatele au in vedere productivitatea muncii, profitul si indicatorii de eficienta economica, in timp ce sindicatele au in vedere drepturile salariale si protejarea salariatilor si de aceea nu au formulat pana acum un nivel precis la care ar dori sa aduca salariul minim. In opinia ministrului Muncii, prin majorarea salariului minim exista riscul confruntarii cu o serie de probleme, motiv pentru care se impune o analiza atenta pe trei paliere de referinta. Primul palier este cel care se refera la salariile bugetarilor, care sunt peste salariul minim stabilit prin HG. "Aici nu cred ca avem foarte mari efecte, pentru ca nu cred ca exista structuri bugetare care sa aiba salariile la nivelul salariului minim", a precizat ministrul Pacuraru. A doua influenta pe care ar putea sa o produca majorarea salariului minim este cea referitoare la salariul mediu. Pacuraru a spus ca este evident ca orice majorare a salariului minim se duce "in cascada", ca efect, in tot sistemul de salarizare si risca sa impinga si salariul mediu, precum si alte prestatii, la un nivel foarte ridicat.
"In urma cu o saptamana, chiar guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a spus ca cel mai mare risc pe inflatie vine tocmai din cresterea necorelata a salariilor cu productivitatea si indicatorii de eficienta, pentru ca asta inseamna ca se introduc bani fara productivitate, fara acoperire economica", a mai spus ministrul Muncii.
Cel de-al treilea palier despre care a vorbit ministrul este cel al influentei pe celelalte prestatii, precizand ca exista o discutie vizand faptul ca zece alte prestatii sociale sunt dependente de nivelul salariului minim. Totodata, Pacuraru a afirmat ca desi Guvernul este primul care ar dori ca salariile bugetarilor si salariul minim sa fie mai ridicate pentru imbunatatirea nivelului de trai al tuturor categoriilor de salariati, ar trebui ca aceste probleme sa fie tratate atent, pentru a nu reaprinde inflatia si pentru ca macrostabilitatea sa fie pastrata. Cele patru mari confederatii nationale nu sunt de acord cu nivelul de 460 de lei pentru salariul minim din 2008 propus de patronate, apreciind ca acesta nu acopera cosul minim de subzistenta si ameninta cu declansarea conflictului de munca. "Pozitia patronatelor cu privire la salariul minim, respectiv 460 de lei in 2008, este de neacceptat pentru ca aceasta crestere nu acopera decat inflatia prognozata de 4,5 la suta", a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, secretarul general al CNSLR-Fratia, Valentin Mocanu. Pe de alta parte, Romania s-a angajat politic in fata forurilor Uniunii Europene sa ajusteze diferenta intre salariul minim si cel mediu pe economie, astfel incat sa se ajunga ca salariul minim sa reprezinte 60 la suta din salariul mediu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.