De un an si patru luni, de cand l-a adus pe lume pe Raducu, Laura Ramascan l-a auzit doar o data spunandu-i mama. De atunci asteapta ca toate aceste gangureli nedeslusite sa insumeze o strigare articulata adresata ei.


Laura e invatat
De un an si patru luni, de cand l-a adus pe lume pe Raducu, Laura Ramascan l-a auzit doar o data spunandu-i mama. De atunci asteapta ca toate aceste gangureli nedeslusite sa insumeze o strigare articulata adresata ei.


Laura e invatatoare intr-un sat din Bacau. Pana pe la 4 luni i-a cantat zilnic lui Raducu melodii de pe cutiuta muzicala. Baiatul sugea cu sat din pieptul ei fara sa schiteze un gest, fara sa o priveasca in ochi. S-a intrebat atunci daca intelege, daca o aude. In joia patimilor, anul trecut, Laura a plecat cu Radu la un control la Iasi. Profesorul Cozma i-a facut o audiograma, in urma careia s-a descoperit ca baietelul este surd complet.


CUVÃ…NT DE LA DUMNEZEU. Pe la 5 luni, pe cand spala vase, Laura i-a spus lui Raducu sa aiba rabdare, ca imediat ce termina il ia in brate. Si acum lacrimeaza cand isi aminteste cum Raducu s-a uitat la ea si i-a zis "mama". A repetat de 20 de ori in ziua aia, parca nu voia sa uite drumul inapoi, inspre lumea cuvintelor. Acum, cand Radu schiteaza sunete, mama stie ca se chinuieste din rasputeri sa o strige, asa cum a facut-o atunci, in acea zi parca venita de la Dumnezeu.


SIMPTOME ATIPICE. De fiecare data cand merge la control pentru rosu in gat, Iulia, sora de 4 ani a micutului, intreaba cu veselie si speranta: "Mami, nu e asa ca de acum, daca ma fac eu bine, o sa auda si Raducu? Uite, mama, ca eu stiu ca ma aude!". Doctorul Cozma i-a recomandat familiei doua proteze auditive. Acestea nu-i garanteaza auzul, au reusit doar sa-l faca sa perceapa sunetele inalte. Laura se imparte intre doua suferinte. Cea muta, a micutului, si cea ascunsa in suspine a Iuliei. Si, pentru ca Iulia l-a antrenat in joaca si curiozitate, Radu e un copil cu simptome atipice. Rade, gangureste, se plimba, alearga, se ascunde. Medicilor nu le-a venit sa creada ca e suferind. Chiar in Bacau, o doctorita "l-a operat de un lichid fieros gasit in ureche", spune mama, in speranta ca imediat va auzi. N-a fost asa.

Mama nu stie daca boala copilului e din nastere sau s-a instalat la 4 luni, cand a facut o injectie cu gentamicina. Nici medicii nu au raspuns. Mai apoi, femeia s-a intrebat daca nu e mostenita, pe cale genetica, dat fiind ca bunica din partea mamei a surzit la varsta de 25 de ani.


PRIMUL DANS. Radu sufera de hipoacuzie neurosenzoriala bilaterala profunda, e activ, istet si mai tot timpul e cu ochii pe Iulia. Patru luni a incercat Iulia sa-l invite la dans pe Raducu, cand se jucau prin casa. Patru luni nu i-a raspuns. Se uita la el si in jur se facea tacere. Toata fiinta ei dorea ca el sa-i vorbeasca, sa o strige, sa-i spuna ceva, macar un cuvant. De cand i-au fost puse proteze auditive, Raducu a dansat prima oara, bataindu-se ciudat pe sunetele inalte, singurele care il initiaza in lumea celor care cuvanta. Cu ajutorul protezelor a facut un progres de 30 de decibeli in auz. Practic nu-l ajuta cu nimic. Sansa lui ar fi la Clinica de Recuperare Iasi. O interventie chirurgicala de implant cohlear. 25.000 euro e suma care reteaza azi aripile micutului ingeras.

Oameni de bineCei care vor sa il ajute pe Raducu pot face donatii in conturile deschise la Bancpost, sucursala Bacau, pe numele mamei, Laura Ramascanu.
RO46BPOS04003792499RON01RO78BPOS04003792499EUR01
Mai multe informatii despre acest caz puteti obtine la telefon: 0744-28.77.88.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.