Reprezentantii patronatelor solicita stabilirea unui singur salariu minim si eliminarea coeficientilor de ierarhizare din Contractul Colectiv de Munca.In Uniunea Europeana, salariul minim se calculeazape ora, si nu pe luna, ca in Romania Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) cere ca salariul de 880 de lei, minimumul prevazut pentru posturile cu studii superioare, sa fie eliminat din Contractul Colectiv de Munca (CCM) la nivel national, la fel ca si celelalte ierarhizari. „Noi vrem ca impreuna cu Guvernul si sindicatele sa stabilim un salariu minim pe ora, pentru muncitorii necalificati, valabil si pentru bugetari, si in privat. Apoi, fiecare face negocierile pe ramura, in functie de cit de mult se munceste, cit de eficient. Numai la noi exista trei salarii minime", a declarat Florian Costache, presedintele Patronatului National Roman, una dintre cele sapte organizatii patronale din ACPR. Costache a spus ca eliminarea coeficientilor prevazuti in CCM si stabilirea salariilor prin negocieri separate ar duce la „fidelizarea salariatului roman". „Noi, pe sectorul privat, sintem dispusi sa dam intre 500 si 540 de lei, probabil 520 de lei", a declarat presedintele PNR. Deocamdata, la ultima negociere pe care patronatele au avut-o cu sindicatele, s-a ajuns la un salariu minim de 460 de lei, cu 10 lei mai mult decit cel stabilit in proiectul de buget pe 2008 al Guvernului. Costache a adaugat ca, daca guvernantii nu vor accepta valoarea oferita de patronate, „probabil vom merge din nou cu doua salarii minime".

Si Lucretia Voinescu, reprezentanta UGIR 1903, a spus ca se doreste un salariu minim unic, „acceptat de toate partile, adica Guvern, sindicate si patronate", care sa „asigure traiul decent fiecarei persoane", pe baza cosului zilnic actualizat de Guvern. „Restul trebuie sa ramina liber la negociere, asa cum dicteaza piata, in functie de fiecare ramura sau intreprindere, sa existe flexibilitatea salariului", a explicat Voinescu. Ea nu este de acord nici cu existenta unui CCM. „Noi nici nu l-am semnat. A fost un truc. S-a facut un protocol de prezenta pe care l-am semnat, intr-adevar, si asta s-a extrapolat la semnarea contractului."

In replica, reprezentantii sindicatelor au spus ca nu cred ca toate patronatele vor un salariu minim unic, ci doar cele care mai au legaturi cu intreprinderile de stat. „Faptul ca patronii nu mai vor salariu negociat cu sindicatele arata ca ei inca nu stiu ca nu se poate obtine competitivitatea cu cheltuieli mici", a spus Dumitru Costin, presedintele BNS.

Sindicatele au deschis procese in toata tara prin care cer alinierea salariilor la cele din Contractul Colectiv de Munca. Un prim proces a fost cistigat de profesori, in Dolj, iar daca restul instantelor vor emite hotariri similare, salariile bugetarilor ar trebui sa creasca, in medie, cu 40% in toata tara.

Proteste in strada pentru bugetul pe 2008 Principalele confederatii sindicale ameninta cu proteste si greve de avertisment de doua ore la nivel national daca bugetul pe anul 2008 va fi votat in Parlament in forma propusa de Guvern. Sindicalistii de la Blocul National Sindical, Cartel Alfa, CNSLR Fratia si Confederatia Sindicatelor Democratice au sustinut miercuri, intr-o conferinta de presa, ca "actualul buget este ostil salariatilor". Unul dintre argumente este salariul minim propus de Guvern, de 450 de lei, care este cu "doar 2% mai mare fata de cel prevazut prin Contractul Colectiv de Munca de anul trecut". Dumitru Costin, presedintele BNS, a amintit ca Guvernul s-a angajat in fata Parlamentului ca in 2008 salariul minim sa fie de 654 de lei.

O alta nemultumire a sindicalistilor este "fiscalitatea crescuta, care va afecta salariatii", dar si faptul ca "reducerile succesive ale contributiilor sociale au dat peste cap raportul firesc - o treime angajat, doua treimi angajator". In plus, au sustinut membrii confederatiilor sindicale in conferinta comuna, proiectul de buget pe 2008 este "total lipsit de transparenta", intrucit "partenerii sociali au fost ignorati la elaborarea acestui proiect".