Chirurgia moderna, fara bisturiu, mult mai avantajoasa pentru bolnav, se extinde si in Romania, pentru vindecarea bolilor neurologice, vasculare si hepatice.


Radiologia interventionala este o specialitate care capata teren in fata b
Chirurgia moderna, fara bisturiu, mult mai avantajoasa pentru bolnav, se extinde si in Romania, pentru vindecarea bolilor neurologice, vasculare si hepatice.


Radiologia interventionala este o specialitate care capata teren in fata batranei chirurgii. Sub control ecografic sau radiologic se poate interveni prin artere si vene in cazul unor tumori, fibroame uterine, malformatii  vasculare cerebrale, anevrisme, se pot aplica stenturi vasculare. Pentru bolnav, radiologia interventionala are doua avantaje fata de chirurgia clasica: interventiile se fac fara incizii, iar spitalizarea este de numai 24 de ore, in comparatie cu sapte-zece zile dupa tehnicile chirurgicale clasice. Desi costul direct al interventiei este mai mare, se reduc substantial cheltuielile de spitalizare.


ORGANIZATIE. Aceasta specialitate nu mai este de mult o notiune noua in tarile occidentale. In Romania insa, ponderea acestor interventii este foarte mica deocamdata. Avem aproximativ 20 de specialisti care fac asemenea proceduri, iar institutiile medicale in care se pot pune in practica sunt putine, majoritatea in Capitala si cu deosebire la Spitalul Universitar de Urgenta. Primul pas catre standardele europene a fost infiintarea unei organizatii stiintifice care sa creeze un cadru organizat si, cel mai important, sa pregateasca specialisti: Societatea Romana de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala, al carei presedinte este prof. dr Gheorghe Iana. "Desi nu in toate situatiile se poate interveni prin radiologie interventionala, exista un numar mare de cazuri care pot fi rezolvate mult mai simplu decat chirurgical. Reusim astfel sa asiguram pacientilor servicii  de calitate si, nu in ultimul rand, sa le reducem suferinta", a declarat prof. dr Gheorghe Iana, cu ocazia lansarii societatii pe care o conduce. "In toate statele exista un grup profesional care practica radiologia interventionala, insa la noi nu exista in acest moment. Prin infiintarea Societatii  Romane de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala incercam sa pregatim mai multi specialisti", a mai declarat presedintele organizatiei stiintifice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.