Comisia pentru elaborarea Codului electoral a finalizat ieri legea de introducere a votului uninominal. Raportul comisiei a fost adoptat cu 9 voturi "pentru" si o abtinere (UDMR).
Proiectul de lege privind introducerea votului uninominal, impreu
Comisia pentru elaborarea Codului electoral a finalizat ieri legea de introducere a votului uninominal. Raportul comisiei a fost adoptat cu 9 voturi "pentru" si o abtinere (UDMR).
Proiectul de lege privind introducerea votului uninominal, impreuna cu raportul favorabil al Comisiei de Cod electoral, care cuprinde in anexa atat amendamentele admise, cat si pe cele respinse, va intra in dezbaterea Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.
"S-a renuntat la introducerea in corpul legii a desemnarii colegiilor uninominale, prevedere care practic bloca avansarea legii catre Senat", a declarat, dupa adoptarea raportului, presedintele Comisiei de Cod electoral, deputatul PNL Mihai Voicu.
El a apreciat, insa, ca, din punctul sau de vedere, procesul de adoptare a legii privind introducerea votului uninominal va mai dura cel putin cateva saptamani, in cel mai bun caz. "Faptul ca am deblocat legea nu are legatura cu referendumul, pentru ca nu este posibila votarea legii si in Senat si in Camera pana peste cinci zile. Decizia comisiei de azi nu este una influentata de posibilitatea organizarii unui referendum", a afirmat Voicu.
La randul sau, vicepresedintele Comisiei de Cod electoral, deputatul PD Valentin Iliescu, a precizat ca decizia de a debloca legea privind introducerea votului uninominal reprezinta "o replica politicianista" a parlamentarilor la "imboldul" dat de presedintele Traian Basescu.
"Aceasta lege, cu acest Parlament, are foarte putine sanse. Singura sansa este un referendum prin care poporul sa impuna parlamentarilor adoptarea acestei legi", a mai spus deputatul democrat.
Presedintele Traian Basescu a adresat luni o scrisoare presedintelui Senatului si presedintelui Camerei Deputatilor, precum si liderilor partidelor parlamentare, in care acorda Parlamentului termen pana la 22 octombrie pentru a trimite la promulgare legea votului uninominal, precizand ca in caz contrar va emite decretul pentru referendum.
Şeful statului avertizase in primavara Parlamentul ca, daca nu adopta legea de introducere a votului uninominal pana pe 25 octombrie, va convoca referendum pe aceasta tema in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, pe 25 noiembrie. Potrivit ultimelor modificari aduse legii referendumului de catre deputati, intoarcerea la popor nu poate fi convocata in aceeasi zi cu alegerile pentru PE, dar referendumul are prioritate.
Cu alte cuvinte, daca Traian Basescu decide sa ii consulte pe romani in privinta votului uninominal, europarlamentarele vor fi din nou amanate. Prin Tratatul de aderare la UE, Romania se angajeaza sa isi aleaga reprezentantii in PE pana cel mai tarziu pe 31 decembrie 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.