Infractiunile comise in ultimul timp de romani in afara granitelor tarii, in special in Italia si Spania, au starnit reactia autoritatilor din aceste tari, cele italiene fiind si cele mai vehemente. Autoritatile din Pavia anuntau in urma cu cateva
Infractiunile comise in ultimul timp de romani in afara granitelor tarii, in special in Italia si Spania, au starnit reactia autoritatilor din aceste tari, cele italiene fiind si cele mai vehemente. Autoritatile din Pavia anuntau in urma cu cateva saptamani ca acorda 1000 de euro pentru fiecare imigrant roman care accepta repatrierea.
Potrivit Ministerului italian de Interne, de la 1 ianuarie 2006 si pana in prezent, in Peninsula au fost arestati pentru omor 76 de cetateni romani, alti 475 pentru violuri, circa 700 pentru trafic de carne vie si prostitutie, iar peste 20.000 de romani au fost arestati pentru furturi. De asemenea, potrivit unui raport al Directiei Generale a Politiei Spaniole, infractorii romani care actioneaza pe teritoriul acestei tari s-au specializat in "activitati legate de traficul de fiinte umane, exploatarea sexuala a femeilor prin prostitutie fortata, falsificarea de monede si escrocherii pe Internet", delicte carora le cad victime chiar compatriotii lor. Romanii din Spania s-au specializat si in furturile de cupru. Astfel, mai multe companii spaniole lucreaza, impreuna cu autoritatile si politia, la stabilirea unei strategii pentru combaterea furturilor de cupru, dintre care majoritatea sunt comise de imigranti romani de etnie roma. La elaborarea programului participa, alaturi de politie, si principalele companii prejudiciate, ADIF (compania nationala de transport feroviar) si Red Electrica Espanola (compania nationala de electricitate). Noua strategie a autoritatilor spaniole presupune punerea sub acuzare, pentru asociere ilicita in vederea comiterii de infractiuni, a tuturor membrilor grupurilor de romi surprinse la furat. Politia subliniaza insa dificultatea acestei misiuni, deoarece romii romani fac parte din clanuri familiale care actioneaza in mod neregulat si isi schimba constant teritoriul pe care opereaza.
Amenintare la adresa Italiei
Cetatenii italieni considera fenomenul imigratiei drept o amenintare la adresa Italiei, insa apreciaza ca ofera beneficii economice tarii. Potrivit unui sondaj de opinie realizat pe un esantion de 4800 de persoane adulte din cinci state europene, italienii au pareri contradictorii despre imigranti. Unul din doi considera ca imigratia prezinta un avantaj economic pentru Italia. Circa o treime din cei 953 de respondenti italieni au declarat, de asemenea, ca imigrantii reprezinta o amenintare, in special pentru identitatea culturala a Italiei. Sondajul dezvaluie ca italienii manifesta doua preocupari majore in privinta imigratiei. Prima vizeaza imigratia ilegala, care ingrijoreaza doua treimi dintre italieni, iar a doua este generata de "numarul excesiv" de straini, potrivit a 57 la suta dintre respondenti. Aproximativ doua treimi dintre italieni considera, potrivit Mediafax, ca Guvernul de la Roma este responsabil pentru incapacitatea de a initia politici eficiente de gestionare a fenomenului imigratiei. Circa 77 la suta dintre respondenti considera ca gestionarea imigratiei ilegale ar trebui sa reprezinte prioritatea autoritatilor italiene, 70 la suta au mentionat impunerea de restrictii pe piata muncii pentru imigranti, iar 50 de procente au recomandat acordarea unei atentii sporite tarilor de origine a acestora. Circa 53 la suta dintre italieni considera ca imigrantii sunt responsabili pentru incapacitatea de a se integra in noua societate, iar mai putin de 40 de procente dintre respondenti considera diversitatea religioasa si modul de viata drept o problema pentru Italia.
Expulzarea facila
Infractiunile comise de catre cetatenii romani in Italia au intrat in atentia politicienilor din Peninsula. Autoritatile cauta solutii viabile pentru calmarea tensiunilor din unele orase, unde numarul infractiunilor comise de imigrantii romani este ridicat. S-a propus chiar ca administratiile locale sa beneficieze cat mai curand de prerogative sporite care sa le permita expulzarea facila a strainilor care comit infractiuni. Potrivit presei italiene, propunerea ii vizeaza in mod special pe romani, care au fost in ultima perioada protagonistii unor evenimente violente. Primarul Romei, Walter Veltroni, a afirmat recent ca Italia nu poate continua sa accepte romani "fara nici o norma". El a apreciat ca aderarea Romaniei la UE a facut ca romanii sa se indrepte in masa catre Peninsula, "iar foarte multi dintre acestia s-au facut raspunzatori de comiterea unor infractiuni"Temerile italienilor sunt exagerate". Pe de alta parte, fostul ministru german de Externe si vicecancelar in perioada 1974-1992, Hans-Dietrich Genscher, aflat recent intr-o vizita in Italia, a luat apararea imigrantilor romani si bulgari. In opinia fostului ministru, temerile italienilor privind afluxul de straini estici sunt exagerate, afirmand, citat de Rompres, ca Uniunea Europeana nu a facut o greseala cand a lasat Romania si Bulgaria sa adere la 1 ianuarie la spatiul comunitar. Fostul ministru a amintit ca si germanii s-au temut dupa aderarea Spaniei si Portugaliei, crezand ca ibericii se vor muta in tara lor. Insa cea mai mare parte a imigrantilor spanioli si portughezi s-au intors in tarile de origine.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.