Guvernul a decis ca pe terenurile amenajate ca spatii verzi sa nu mai poata fi ridicate constructii, iar actele administrative sau juridice prin care destinatia initiala a acestor suprafete a fost schimbata sa fie declarate nule, decizie care ar putea influenta si situatia Parcului Bordei

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a anuntat, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului, ca schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora sau stramutarea lor au fost interzise indiferent de regimul juridic al acestora, prin ordonanta de urgenta a Guvernului.

"Ordonanta de Urgenta pune capat unei dezbateri lungi care se refera la schimbarea destinatiei spatiilor verzi. Modificarea adusa elimina orice posibilitate de schimbare a destinatiei acestor spatii. Niciun spatiu verde nu poate fi modificat si nu se poate construi pe el", a spus Korodi.

Conform actului normativ, actele administrative sau juridice emise sau incheiate cu nerespectarea acestor prevederi sunt lovite de nulitate absoluta.

Autoritatile publice locale au obligatia de a nu schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, de a nu reduce suprafetele acestora si de a nu le stramuta.

Ministrul Mediului a precizat ca pana la 31 octombrie 2010, autoritatile publice locale sunt obligate sa asigure o suprafata de spatiu verde de minimul 20 mp/locuitor, din terenul intravilan. Pana in 2013, la data de 31 decembrie, suprafata trebuie sa ajunga la 26 mp pe cap de locuitor (media generala a UE).

In acest sens, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, autoritatile administratiei locale vor intocmi un program in care vor fi evidentiate etapele si termenele intermediare propuse pentru asigurarea minimului obligatoriu de spatiu verde.

Intrebat cum se reflecta decizia asupra Parcului Bordei, Korodi a aratat ca actul normativ poate bloca realizarea de constructii pe spatii verzi.

"In principiu, orice plan urbanistic zonal trebuie sa aiba si autorizatie de mediu. Discutand si cu juristii Ministerului Justitiei, noi credem ca ca prin aceasta decizie inclusa in actul normativ putem sa blocam ca sa fie construite acolo spatii verzi. Dar daca aceasta nu se poate, atunci probabil se va lua si o masura de definire a acelui spatiu ca si utilitate publica", a spus Korodi.

Consilierii municipali au probat, in urma cu doua saptamani, Planul Urbanistic Zonal pentru terenul din Parcul Bordei detinut de omul de afaceri Costica Constanda, document care ii permite acestuia sa inceapa demersurile pentru a obtine avizele necesare ridicarii unor constructii pe acea suprafata.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a solicitat ministrului Mediului, in urma cu o saptamana, sa identifice o solutie pentru "a feri" parcul Bordei de distrugere, aratand ca nu poate asista indiferent la distrugerea spatiilor verzi si a parcurilor.    Mediafax