CE BEM, CE MÅNCÅM  
Ca un bun intreprinzator, dornic de castiguri mari, si producatorul acestui kaizer a adoptat o solutie excelenta. Numai pentru el. Noi nu vrem sa mancam carne in care s-au indesat E-uri.
CE BEM, CE MÅNCÅM  
Ca un bun intreprinzator, dornic de castiguri mari, si producatorul acestui kaizer a adoptat o solutie excelenta. Numai pentru el. Noi nu vrem sa mancam carne in care s-au indesat E-uri.

Kaizerul Matache Macelarua€™ este un produs din carne "afumat si fiert (obtinut prin injectare), ambalat in vid". Desi este doar o bucata de carne ce nu ar necesita prea multe alte ingrediente inainte de a fi pus in vanzare, acest kaizer are o eticheta foarte lunga: "piept porc fara os, sare, stabilizatori (difosfati si trifosfati - unul dintre E 341, E 340, E 339, E 343 - , dextroza, glucoza, antioxidant - ascorbat de sodiu E 301 - , arome, gelifiant - caragenan E 407 - , potentiator de aroma - glutamat monosodic E 621 - , proteina vegetala din soia, condimente naturale, amidon modificat din cartofi, unul din E 1420, 1440, 1442, 14450, conservanti - citrat trisodic E 331, nitrit de sodiu E 250 si nitrat de sodiu E 251".


ANALIZÅ. Produs traditional german din carne, obtinut insa dupa o tehnologie actuala care foloseste procesul de injectare a pieptului de porc fara os cu o solutie formata dintr-un amestec de aditivi alimentari: E 341 sau E 340, sau E 339, sau E 343, E 301, E 407, E 621, E 1420 sau E 1440, E 331, E 250, E 251. Acestia au menirea de a  asigura produsului fragezime, gust, culoare, conservabilitate. Mai mult, E 407 are scopul de a retine multa apa, astfel incat dintr-un kilogram de piept de porc producatorul face o cantitate dubla de kaizer. In acelasi scop sunt adaugati trifosfatii si difosfatii. Produsul este o sursa importanta de sare, fosfor, grasimi animale saturate nesanatoase, atrage atentia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Excesul de fosfor interfereaza cu absorbtia calciului, impiedicand absorbtia acestuia in oase. Anumiti aditivi folositi drept conservanti au potential cancerigen: E 250, E 251.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu osteoporoza sau celor predispusi la osteoporoza, suferinzilor de boli hepato-renale, celor cu afectiuni cardiovasculare, hipertensivilor, celor cu dislipidemie, distrigliceridemie, persoanelor cu boli dermatologice, celor care au cancer, celor cu afectiuni neurodegenerative si neurologice, batranilor, diabeticilor.      


PrecizariRubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail   bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta acestuia, fara a i-l arata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin