Cu atatea televiziuni pe piata - daca le analizati rezultatele financiare veti vedea ca numai trei sunt cu adevarat profitabile, toate celelalte sunt tinute din banii actionarilor - nici nu este greu sa devii celebru pentru o zi. Faci o nefacuta si g
Cu atatea televiziuni pe piata - daca le analizati rezultatele financiare veti vedea ca numai trei sunt cu adevarat profitabile, toate celelalte sunt tinute din banii actionarilor - nici nu este greu sa devii celebru pentru o zi. Faci o nefacuta si gata, carele de reportaj si reporterii sunt la usa ta. Problema e ca toata tevatura nu tine decat o zi, maximum doua, dupa care te intorci in anonimat, e drept, profund transformat. Ţi se pare ca esti deosebit. Nu esti.
Saptamana trecuta la Televiziunea Romana se primeste o caseta continand imagini ale unei afaceri de capa si spaga, cum spune foarte inspirata Tia Şerbanescu. Un fost ministru mijloceste o spaga catre un actual ministru. Nu ca ar fi vreo noutate. Peste 80% din publicul romanesc crede ca ministrii iau spaga, ca sunt legati cu fire vizibile si invizibile intre ei, din orice partid ar face parte. Pe caseta respectiva nu era deci vreo noutate extraordinara, ci doar o confirmare a ceea ce oamenii obisnuiti cred in mod obisnuit.
Şefa de la stirile TVR vede caseta, o monteaza, adica o simplifica si o da pe post, la o ora de maxima audienta. O tara intreaga (adica vreo 900.000 de telespectatori, circa 2% din totalul populatiei cu drept de vot) vede caseta. Şi multi isi spun: "Eh, parca noi nu stiam. Oricum, scapa amandoi. Ii trimit in instanta si judecatorii ii 'albesc>>. Asa merg lucrurile pe plaiul mioritic".
Şi se porneste vuietul. Analisti cu dreptul de a spune orice pe posturi incep sa discute de unde vine caseta. Ca de la serviciile secrete - dar acestea neaga. De la Presedintie - dar Basescu neaga. De la DNA - dar DNA neaga. Nu, ca v-ati fi asteptat ca vreunul dintre ei sa iasa spasit la conferinta de presa si sa spuna adevarul gol-golut: "Noi am dat caseta. Ne-am muncit sase luni sa-i prindem pe gainarii astia doi, si acum tot felul de indivizi vor sa inchida cazul. Sau, daca il trimitem la instanta, o sa dureze vreo trei ani, dupa care scapa amandoi". Şi iar am muncit degeaba...". Caseta a aparut la televiziune pentru ca procurorii din DNA nu au incredere nici in colegii judecatori, nici in oamenii politici. Au preferat sa faca publica munca lor si sa obtina o satisfactie imediata decat sa astepte trei ani cu dosarul in mana, sa dispara probe, sa fie contestati, sa se plateasca adevarate campanii in presa impotriva lor... Nu e corect ce au facut, dar este cel mai bine... Daca pot sa folosesc aceasta contradictie.
Dupa analisti urmeaza oamenii politici. Atac la statul de drept. Politie politica. Justitie la televizor. Descalificarea DNA. Sa se inchida. Sa dispara.
Daca spui altfel, esti imediat taxat ca informator, ofiter acoperit, fost salariat al ambasadei americane. Cui sa-i explici ca DNA a fost infiintata de Guvernul Nastase in cooperare cu Comisia Europeana in 2002 tocmai pentru a combate coruptia politica? Ca aceasta DNA are prin lege obligatia de a asculta telefoanele ministrilor pentru a vedea daca nu cumva aranjeaza o aranjata? Cui sa-i explici ca a durat ceva timp pana s-au format oamenii, s-au pus la punct procedurile si s-au deschis cazuri adevarate, nu traznai cu portari si acari Pauni? Cui sa-i explici ca Justitia nu este un serviciu public, ca Educatia si Sanatatea, ci o putere in stat, egala in drepturi si obligatii cu puterea legislativa si puterea judecatoreasca? Deci un judecator nu poate fi judecat de Parlament sau de Guvern, ci numai de judecatori ? La fel, un procuror nu poate fi interogat de un ministru sau de un senator, ci numai de procurori si judecatori? Nu ai cui sa explici, pentru ca televiziunile sunt pline cu dezvaluiri, zvonuri, dezinformari si soparle. Şoparla ca investigatia a costat sute de mii de euro, iar spaga era numai de cincisprezece mii. Nu, ca suntem la capitolul productivitatea muncii in munca procurorilor. Vrei sa prinzi un spagar cu pipa si bastonul lui Sherlock Holmes? Zvonul ca mai urmeaza si alti liberali si udemeristi, deci Basescu foloseste DNA pentru a se lupta cu Guvernul. Peste un an vom avea un Guvern de democrati cu udemeristi. Daca DNA a inceput sa lucreze, asa cum cred eu, acum pica liberali - ca liberalii fac Guvernul, iar peste doi ani vor pica democrati, ca democratii vor face Guvernul. Pana cand oamenii vor pricepe ca nu te duci ministru ca sa te imbogatesti, ci doar ca sa conduci.
Democratia nu te salveaza de manipulare, cum credeam, naivi, cu totii, la inceputul anilor '90.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.