Problemele din agricultura sunt un nou prilej pentru rafuieli politice intre prim-ministru si seful statului. Premierul Tariceanu este convins ca Romania va scapa si de data asta doar cu avertisment din partea CE si da asigurari ca "Guvernul este cap
Problemele din agricultura sunt un nou prilej pentru rafuieli politice intre prim-ministru si seful statului. Premierul Tariceanu este convins ca Romania va scapa si de data asta doar cu avertisment din partea CE si da asigurari ca "Guvernul este capabil sa isi rezolve problemele". Declaratia vine la o zi dupa ce presedintele Traian Basescu a spus ca isi va folosi influenta la Bruxelles pentru a fi evitata clauza de salvgardare.
In cazul in care CE va decide aplicarea clauzei pe agricultura, statul roman pierde 110 miliarde de euro.
In cursul zilei de ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat in repetate randuri ca problemele din agricultura nu se rezolva prin "interventii politice" la Bruxelles, ci prin indeplinirea angajamentelor asumate. Ieri dimineata, prim-ministru l-a primit la Palatul Victoria pe presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering. La finalul intrunirii, el a spus ca l-a asigurat pe oficialul european ca Romania isi va indeplini angajamentele "in asa fel incat sa nu riscam diminuarea subventiilor pentru agricultura".
"Sa nu creada cineva ca se poate interveni politic la Bruxelles ca sa se dea lumina verde sau ca Romania sa nu fie penalizata. Ori ne facem treaba si atunci nu avem ce penalizare sa primim, ori daca nu, Comisia Europeana poate lua masuri de penalizare", a precizat Tariceanu. O ora mai tarziu, seful Guvernului a participat la o sedinta a conducerii Ministerului Agriculturii, la care au fost prezenti membri ai APIA. La finalul intrevederii, premierul a reluat criticile la adresa lui Traian Basescu, de data aceasta in mod explicit.
"Nu va fi nevoie de niciun fel de interventie politica a nimanui, cu toate ca nu-i refuz ajutorul presedintelui si desi in trecut n-am observat sa beneficiem de el, dar sigur ca orice roman care poate sa ajute Romania, incepand cu presedintele, este binevenit. Dar nu va fi nevoie, pentru ca Guvernul, ministerul, Agentia sunt capabile sa-si rezolve problemele", a sustinut premierul. El a adaugat ca "pana la 9 noiembrie (cand expira termenul acordat de CE) treaba va fi facuta, toate dificultatile vor fi depasite si vom primi toti banii de la UE, fara penalitati".
Şeful statului i-a spus luni ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos, ca este constient ca nu va putea recupera in 30 de zile "ceea ce nu s-a facut intr-un an" si l-a asigurat ca va pune o vorba buna la Bruxelles, pentru a evita clauza de salvgardare. „Va voi da tot sprijinul politic, prin sustinere la Bruxelles, legat de orice progres pe care il inregistrati. Va asigur ca sunt gata sa o fac inclusiv saptamana aceasta cand voi fi la Lisabona, la Summitul informal al Consiliului European”, a spus Basescu.Poettering: Decizia CE depinde de autoritatile romanePresedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, a declarat ieri, dupa intalnirea cu premierul Tariceanu, ca decizia va depinde de progresele inregistrate de autoritatile de la Bucuresti.
El a atentionat insa ca institutiile europene reactioneaza imediat daca statele membre UE nu isi indeplinesc sarcinile conform dreptului comunitar. "De exemplu, si Germania, daca nu indeplineste criteriile de stabilitate pentru uniunea economica si monetara pentru euro, atunci ministrul Finantelor din Germania va fi admonestat imediat", a declarat seful PE.Aderarea Romaniei a fost insotita de o serie de masuri de acompaniere specifice, instituite pentru a preveni sau pentru a remedia deficientele in domeniile sigurantei alimentelor, fondurilor agricole, reformei sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei. Comisiei i s-a solicitat sa elaboreze periodic un raport privind aceste masuri de acompaniere. Pentru fondurile agricole, statele membre sunt obligate sa dispuna de agentii de plata acreditate si performante, care sa asigure o buna gestionare si un control riguros al cheltuielilor agricole.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.