La Conferinta asupra Securitatii Energetice, care a avut loc la 10-11 octombrie, la Vilnius, cu participarea mai multor sefi de state si de guverne, a fost prezentat un nou proiect alternativ de transport al gazului caspic spre statele UE, o conducta
La Conferinta asupra Securitatii Energetice, care a avut loc la 10-11 octombrie, la Vilnius, cu participarea mai multor sefi de state si de guverne, a fost prezentat un nou proiect alternativ de transport al gazului caspic spre statele UE, o conducta subacvatica prin Marea Neagra din portul georgian Supsa pana la Constanta, cu o varianta prin peninsula ucraineana Crimeea, sustine analistul politic american Vladimir Socor de la Jamestown Foundation.
Numit initial GUEU (Georgia-Ucraina-UE), proiectul Whitestream ar urma sa lege o derivatie a conductei Baku-Tbilisi-Erzurum, care, in prezent, transporta gaz azer provenind de la zacamantul Shah Deniz pana estul Turciei, de portul georgian de la Marea Neagra. Din Georgia, conducta ar urma sa aiba doua variante, una direct spre Romania, iar cealalta prin Crimeea si, mai departe prin reteaua ucraineana, spre Polonia si tarile baltice, indeplinind astfel un obiectiv al UE si, mai ales al membrilor sai estici, care doresc eliminarea sau macar diminuarea monopolului retelelor rusesti in transportul gazelor naturale. O alta varianta ar fi o singura conducta subacvatica ce ar atinge Crimeea, iesind ulterior la suprafata pe malul romanesc al Marii Negre.

Turkmenistanul si Kazahstanul, cruciale pentru proiect
Proiectul Whitestream este rezultatul unor recente evolutii pozitive in ceea ce priveste lansarea primei etape a proiectului Nabucco (foto) si a demararii discutiilor unor oficiali UE si austrieci cu Turkmenistanul si Kazahstanul, referitoare la participarea acestor tari la proiect. Whitestream ar fi o completare a proiectului Nabucco, ambele vizand transportul gazului caspic spre statele UE prin ocolirea teritoriului Rusiei, mai subliniaza Socor.
Conducta urmeaza sa fie construita de firma GUEU-Whitestream Pipeline Company, cu sediul la Londra, in trei etape, fiecare urmand sa ridice capacitatea de transport a acesteia cu 8 miliarde de metri cubi de gaze anual. Proiectul ar urma sa beneficieze de experienta unor specialisti care au construit conducta rusa Blue Stream, ce leaga si transporta gaze din Rusia in Turcia pe sub Marea Neagra si care are portiuni de conducta situate la 2.200 de metri sub nivelul marii, cea mai mare adancime de exploatare la nivel mondial. Acesti specialisti ar fi fost deja cooptati de consortiul londonez, mai sustine analistul american. El mai subliniaza, insa, faptul ca ruta directa Supsa-Constanta, lunga de 1.100 de kilometri, necesita construirea unei statii plutitoare de presurizare a gazelor, situata deasupra nivelului marii. Costurile proiectului sunt estimate intre 2,5 si 3,5 miliarde de dolari, in functie de rutele si variantele care vor fi in final puse in aplicare.
Proiectul Whitestream ar urma sa traverseze zone sigure din punct de vedere politic si militar si ar putea antrena implicarea masiva a Turkmenistanului si Kazahstanului in proiectele europene, situatie optimista ce ar putea necesita extinderea capacitatii de transport prin inlocuirea unor conducte cu diamteru de 16 inch cu unele cu diametru de 24 de inch, situatie in care Whitestream ar transporta 32 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Din punct de vedere politic, Nabucco si Whitestream ar putea genera apropierea celor doua state central asiatice de UE si indepartarea lor de Rusia, aceasta conditie fiind absolut necesara pentru insasi viabilitatea celor doua proiecte europene, mai spune Socor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.