ValentinValentin Ceausescu s-a nascut la 17 februarie 1948 in Bucuresti. A urmat cursurile Scolii Petru Groza, unde a terminat studiile liceale in 1965.
In urmatorii doi ani a fost student al Facultatii de Fizica pana in 1967, cand pentru trei
ValentinValentin Ceausescu s-a nascut la 17 februarie 1948 in Bucuresti. A urmat cursurile Scolii Petru Groza, unde a terminat studiile liceale in 1965.
In urmatorii doi ani a fost student al Facultatii de Fizica pana in 1967, cand pentru trei ani a urmat cursurile Imperial College din Londra.

In 1970 s-a reintors in tara, angajandu-se la Institutul de Fizica Atomica, unde lucreaza si in prezent.

Odata reintors in tara, s-a casatorit cu Iordana Borila, cu care are si un fiu, Daniel Valentin, in varsta de 26 de ani.

A divortat in 1988, iar in 1995 s-a recasatorit. Valentin Ceausescu mai are o fetita, Alexandra, in varsta de 11 ani.

Pasiunea tatalui pentru fizica a fost impartasita si de fiul sau Daniel Valentin.


Zoia (1949-2006)Nascuta la 1 martie 1949, Zoia Ceausescu nu a fost asa cum au sperat parintii ei. Ea nu a vrut sa fie o "tovarasa serioasa".

Absolventa a Facultatii de Matematica, avea preocupari intelectuale, bibliofila si colectionara de opere de arta. Nicolae si Elena Ceausescu nu priveau cu ochi buni viata sociala a fiicei lor, motiv pentru care au ordonat in repetate randuri Securitatii sa o urmareasca si sa-i "sparga anturajul".

S-a casatorit in anii a€™80 ai secolului trecut cu inginerul sibian Mircea Opran, cadru universitar la Politehnica din Bucuresti. Inainte de 1989, Zoia ajunsese director la INCREST si locuia intr-o viluta de pe Strada George Enescu la numerele 2-4.

"Valul revolutionar" a intrat in locuinta ei (devenita ulterior sediul UNITER) si, la 24 decembrie 1989, s-a afirmat pe postul public de televiziune ca Zoia ar fi avut un cantar si clante din aur, iar niste pungi de plastic cu carne si o trusa de machiaj au fost aratate drept dovezi ale unui lux dus la extrem.

Adevaratele valori din casa Zoiei, incunabule, stampe si carti rare, au ajuns la Biblioteca Nationala si au fost partial returnate proprietarei cu putin timp inainte de moartea acesteia, survenita in urma unui cancer in noiembrie 2006.


Nicu (1951-1996)Fiul cel mic al cuplului Ceausescu a fost considerat "printul mostenitor" al familiei.

Absolvent al Facultatii de Fizica, parintii ii harazisera o cariera politica. A fost prim-secretar al CC al UTC, iar din 1987 prim-secretar al "judetenei" de partid Sibiu.

Ii placea sa o duca bine, a cunoscut multe femei, ii mergea faima de chefliu. In a doua jumatate a anilor a€™80, parintii l-au casatorit aproape fortat cu Poliana Cristescu, o activista de incredere, sefa organizatiei pionierilor. Nicu nu a dat prea mare importanta mariajului si a continuat sa traiasca asa cum stia el.

A reusit sa scape din judetul Sibiu la 22 decembrie 1989, dar a fost capturat langa Bucuresti. Injunghiat, a fost adus si aratat la televiziune ca un sef al teroristilor.

Acuzat initial pentru genocid, omor deosebit de grav si subminarea economiei nationale, a fost condamnat in cele din urma doar la cinci ani pentru nerespectarea regimului munitiilor si armelor de foc.

Din cauza modului sau de viata dezordonat, s-a imbolnavit de ciroza. A decedat intr-o clinica din Viena in septembrie 1996. Bunurile i-au fost returnate doar partial, pentru unele dintre ele mai judecandu-se si acum cu statul roman singurul sau frate in viata, Valentin Ceausescu.



a— Domnule ministru... a— Lungul drum al reabilitarii a— Piese valoroase a— La Muzeu, ca la Nufarul a— Radu Antal: "Valentin isi vede de activitatea stiintifica" a— Anticarul: Marius Niculescu a— Avocata: Paula Iacob a— Emeric Jenei: "Valentin este un om extrem de loial" a— "De haram s-a dus"  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.