Vicepresedintele PNL Norica Nicolai ii cere premierului Tariceanu sa isi angajeze raspunderea pentru Legea votului uninominal, dupa ce presedintele Basescu a avertizat ca va face referendum, daca legea nu vine la promulgare pana pe 22 octombrie.
Vicepresedintele PNL Norica Nicolai ii cere premierului Tariceanu sa isi angajeze raspunderea pentru Legea votului uninominal, dupa ce presedintele Basescu a avertizat ca va face referendum, daca legea nu vine la promulgare pana pe 22 octombrie.

"Voi cere primului-ministru sa-si asume raspunderea pentru introducerea sistemului electoral de vot uninominal", a sustinut Norica Nicolai la Realitatea TV.

Liberalii au vehiculat in repetate randuri ipoteza angajarii raspunderii Guvernului pentru Legea votului uninominal, asa cum a fost ea conceputa de Asociatia Pro Democratia, inclusiv premierul Tariceanu vorbind adesea despre posibilitatea promovarii actului normativ prin aceasta procedura, daca Legislativul nu reuseste sa-l adopte.

Totusi, liberalii nu au luat pana acum o decizie clara, prin vot, la nivelul Biroului Politic Central.

Constitutia prevede ca Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Parlamentului asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Guvernul risca sa se confrunte cu o noua motiune de cenzura pentru ca, dupa angajarea raspunderii, parlamentarii au termen trei zile pentru a decide daca sunt de acord cu proiectul de lege pe care Executivul il prezinta Parlamentului.

Daca nu agreeaza legea ei pot initia o motiune de cenzura, daca sunt de acord cu ea, legea se considera adoptata si poate fi trimisa spre promulgare.

Potrivit Constitutiei, in situatia angajarii raspunderii Executivului, PSD mai poate depune o noua motiune de cenzura, chiar daca a mai avut o actiune antiguvernamentala in aceasta sesiune.

Riscul este cu atat mai mare pentru Palatul Victoria cu cat nu exista un consens politic cu privire la legea elaboarta de Asociatia Pro Democratia, pesedistii fiind principalii responsabili pentru blocarea proiectului in Legislativ.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin