"Cand au realizat ca tatal meu este adjunctul procurorului general au vrut sa ma rupa in bucati", isi aduce aminte Usmanov in primul sau interviu pe care l-a acordat de cand a cumparat actiuni in valoare de aproape 200 de milioane de euro la clubul d
"Cand au realizat ca tatal meu este adjunctul procurorului general au vrut sa ma rupa in bucati", isi aduce aminte Usmanov in primul sau interviu pe care l-a acordat de cand a cumparat actiuni in valoare de aproape 200 de milioane de euro la clubul de fotbal Arsenal. "Viata mea era in pericol si am fost socat ca mi se intampla mie asta. Dupa ce dusesem o viata privilegiata, m-am vazut brusc intr-o colonie penala de maxima securitate, unde, pe langa toti acei criminali, tuberculoza facea ravagii. Am fost nevoit sa invat in fiecare zi cum sa supravietuiesc. In timp totusi puscariasii au invatat sa ma respecte si am reusit sa scap teafar", a mai povestit acesta reporterilor de la Times.
Usmanov avea 33 de ani cand a fost eliberat, dupa ce isi ispasise sase ani dintr-o pedeapsa de opt ani de inchisoare pentru frauda si delapidare. Ulterior, Curtea Suprema l-a reabilitat, iar cazierul sau sters.
Dupa 20 de ani de cand a fost eliberat, Usmanov a reusit sa-si cladeasca un imperiu de peste zece miliarde de euro, fiind pe locul 18 in topul celor mai bogati rusi.
Magnatul conduce afaceri din cele mai diverse, de la industria grea la mass-media, cu afaceri care se intind pe trei continente. Are proprietati in Moscova, Surrey si Sardinia, precum si un "mega-yacht" cu propriul sau heliport.
De asemenea, in calitatea sa de consilier al Gazprom (cel mai mare producator de gaze naturale din lume) si chiar director al unei filiale a acestei companii, Usmanov are legaturi stranse cu figuri cheie din Guvernul rus.
Este de asemenea in relatii cordiale cu presedintele Putin, fiind deseori solicitat pentru un sfat de catre oficialii de la Kremlin.
Spre deosebire de alti magnati rusi care sunt nevoiti sa traiasca in exil fiind persona non-grata pentru Putin, Usmanov il considera pe presedintele rus ca fiind "o binecuvantare" pentru Rusia si cheltuieste cel putin 30 de milioane de euro anual sprijinind sportul si cultura ruseasca, inclusiv renumitul teatru Balsoi.
Luna trecuta, acelasi Usmanov a cumparat intreaga colectie de arta a violoncelistului Mstislav Rostropovich, pe care a dat aproximativ 45 de milioane de euro, si pe care apoi a donat-o statului rus.
Usmanov, care are 53 de ani, pare ca duce o viata de vis de cand a fost eliberat din inchisoare, insa el tot mai are cosmaruri in care isi aduce aminte de anii de detentie.
Desi a fost complet absolvit in 2000 si nu mai are nici macar cazier, zvonurile despre trecutul sau persista. Usmanov pretinde ca este vorba despre rivalii sai care "il sapa" si care raspandesc tot felul de informatii denigratoare mai ales dupa ce a cumparat 23% din clubul englez Arsenal.
Craig Murray, un fost ambasador britanic in Uzbekistan, l-a acuzat pe Usmanov ca are legaturi cu crima organizata, insa nu a putut aduce dovezi in acest sens. Usmanov a negat acuzatiile si l-a amenintat pe Murray ca il va da in judecata "daca acesta poate sa dovedeasca - in primul rand - ca este sanatos".
Despre perioada sa de inchisoare, magnatul sustine ca "mi s-au fabricat probe, mi-am pierdut sase ani din viata pentru ca asa a vurt KGB-ul. Mi-a mai luat 14 ani ca sa-mi reabilitez numele si ca sa demonstrez ca mi s-a inscenat totul. Daca as fi comis vreo infractiune cu adevarat, tatal meu, care era adjunctul procurorului, ar fi fost suficient de influent ca sa ma scape de inchisoare, insa am fost inchis din considerente politice". In loc sa fie dus la o colonie pentru oficiali, el a fost trimis intr-o inchisoare ordinara, unde a supravietuit numai pentru ca unul dintre cei care aveau un cuvant greu de spus printre condamnati l-a luat sub protectia sa. "Inchisoarea este o alta lume, cu regulile si realitatea ei. Am fost ajutat de oamenii de acolo si faptul ca erau infractori nu ma face sa uit ca mi-au salvat viata". Eliberat in urma reformelor introduse de Mihail Gorbaciov, Usmanov s-a casatorit cu iubita sa din adolescenta, Irina Viner, care ulterior a devenit gimnasta olimpica. Acum, miliardarul traieste o viata de lux, si-si conduce imperiul dintr-o cladire impresionanta din centrul Moscovei. Nu pleaca nicaieri de acasa fara bodyguarzii sai dotati cu pistoale si mitraliere si afirma ca singurul sau regret in ceea ce priveste viata sa de acum e ca nu are copii.
Viata de miliardar
1953 - s-a nascut in Uzbekistan, fiul unui fost adjunct al procurorului general si al unei profesoare.
1971 - se muta la Moscova pentru a studia la Institutul de Relatii Internationale.
1977 - intra in Komsomol, organizatia de tineret a Partidului Comunist.
1980 - este condamnat la opt ani de inchisoare
1986 - eliberat cu doi ani mai devreme, intra in afaceri
2000 - este reabilitat si nu mai are cazier
2002 - cumpara 15% din compania britanica Corus
2004 - Medaliat de presedintele Putin pentru operele sale de caritate
2006 - cumpara Kommersant, un ziar care a fost al lui Boris Berezovsky
2007 - cumpara 23% din clubul de fotbal Arsenal


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.