Primul zbor cu pasageri al celui mai mare avion din lume va avea loc pe 28 octombrie.

Cu o intirziere de aproximativ 18 luni, prima aeronava Airbus A380 a fost livrata ieri de constructorul european catre compania aeriana Singapore Airlines, informeaza Reuters. Aeronava are o capacitate de 555 de locuri, cu 50% mai mult spatiu decit Boeing 747, fiind astfel cel mai mare avion de pasageri din lume. In plus, este mult mai luxos decit jumbo-jet-ul americanilor. Versiunea pentru Singapore Airlines are 12 apartamente pe „puntea principala". La bord, pasagerii vor putea alege intre 100 de filme, peste 180 de programe tv, 700 de CD-uri si 22 de posturi de radio. Aparatul isi va lua zborul cu pasageri pe 25 octombrie intr-o cursa Singapore-Sidney destinata stringerii de fonduri pentru actiunile de caritate, urmind ca din 28 octombrie sa fie introdus in circuitul obisnuit al Singapore Airlines.

Livrarea primului A380 reprezinta un pas extrem de important pentru Airbus, parte a grupului European EADS, in conditiile in care producerea celei mai mari aeronave din lume a insemnat sapte ani de eforturi si cheltuieli de 15,5 miliarde de euro. Mai mult, „luptele" dintre Franta si Germania pentru administrarea companiei si schimbarile din managementul acesteia au contribuit si ele la aminarea marii lansari, precum si la erodarea imaginii Airbus in fata clientilor sai. „Nu mi-am inchipuit ca unele dintre aceste companii aeriene importante ar ramine alaturi de noi pe parcursul celor doi ani de aminari ale livrarilor modelului A380, in perioada in care Airbus a avut cinci directori generali diferiti, iar Franta si Germania si-au disputat administrarea companiei. Totusi au ramas", a declarat pentru Reuters directorul de vinzari al Airbus, John Leahy. Potrivit acestuia, anul acesta compania ar putea livra mai mult decit cele 30 de aeronave promise.

De altfel, Leahy pare a fi destul de optimist si in ceea ce priveste vinzarile ulterioare ale A380, care, prin lansare, a detronat „invincibilul" Boeing 747. Directorul estimeaza ca Airbus ar putea vinde peste 800 de avioane A380 in urmatorii 20 de ani. Pentru anul viitor, compania are in plan sa vinda 13 aeronave. „Sintem in target. Este o provocare importanta pentru noi, dar vom reusi", a mai declarat Leahy. In schimb, directorul general al producatorului european, Thomas Enders, a declarat intr-un interviu acordat saptaminalului „Der Spiegel" ca Airbus nu a depasit inca toate provocarile asociate procesului de constructie. Mai precis, Enders crede ca programul stabilit de companie va avea succes doar daca Airbus va majora productia la 13 avioane in anul 2008 si la 48 de unitati in 2009. Pretul de lista al unui A380 este de peste 300 de milioane de dolari.